Premierul Pavel Filip anunță că astăzi va fi semnat certificatul de finalizare a tranzacției de vânzare-cumpărare a Î.S. Vestmoldtransgaz. Astfel cele 180,3 milioane de lei pot fi deja transferate în bugetul Republicii Moldova.

Filip scrie pe pagina sa de Facebook că astăzi a avut o discuție sinceră cu prietenii noștri din România, ministrul Economiei Dănuț Andrușcă și directorul Transgaz Ion Sterian.

„Semnăm astăzi certificatul de finalizare pentru tranzacția vânzare-cumpărare a Î.S. Vestmoldtransgaz, ceea ce înseamnă că toate condițiile din contract au fost îndeplinite și cele 180,3 milioane de lei pot fi transferate în buget. Urmează să dăm start licitațiilor și să începem construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, care ne va duce mai aproape de independență energetică”, scrie premierul. 

Amintim că întreprinderea română „Transgaz” a îndeplinit toate condițiile suspensive convenite în contractul de vânzare-cumpărare a întreprinderii moldovenești „Vestmoldtransgaz”.

Compania „Transgaz” urmează să finalizeze construcția gazoductului Ungheni – Chișinău, investind în acest scop peste 90 milioane de euro, potrivit unui comunicat al Guvernului.

În scurt timp, va fi schimbată forma organizatorico-juridică a întreprinderii: din întreprindere de stat în Societate cu Răspundere Limitată (SRL), iar până pe 10 septembrie curent vor fi organizate procedurile de tender pentru achiziționarea materialelor și serviciilor necesare pentru construcția gazoductului Ungheni - Chișinău. Lucrările de construcție vor demara imediat după finalizarea procedurilor de tender. Guvernul a avizat pozitiv construcția acestui obiectiv și a emis autorizația de construcție.

Anterior, premierul Pavel Filip a cerut autorităților responsabile să intervină prompt și eficient pentru înlăturarea tuturor impedimentelor și îndeplinirea condițiilor pentru demararea în termen a lucrărilor de construcție a gazoductului.

Contractul de privatizare a ÎS „Vestmoldtransgaz" de către compania română „Transgaz" a fost semnat la 28 martie curent. Conducta Ungheni-Chișinău va avea o lungime de 120 de kilometri şi capacitatea de a transporta anual circa 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale din România în Republica Moldova.