Experții în economie susțin că inițiativele guvernării anunțate de premierul Filip, inițiative ce se referă la o reformă fiscală care aduce mai multe corelări și scăderi în achitarea impozitelor, sunt binevenite chiar dacă acestea vin înaintea unei campanii electorale. Expertul economic Roman Chircă spune că, odată cu implementarea noilor modificări, se va demonstra că „la o taxă mai mică poți obține venituri mai mari”. Și expertul Veaceslav Ioniță susține că „pe lângă multe inițiative nereușite ale Guvernului, cel puțin acestea trei sunt foarte bune”.

Întrebat despre cum se va răsfrânge introducerea cotei unice a impozitului pe venit asupra angajaților, Roman Chircă a răspuns că este o noutate bună pentru plătitorii de impozite din sectorul public care erau, de altfel, cei mai disciplinați. Asta înseamnă mai mulți bani lăsați în buzunarele lor, fiind o creștere semnificativă.

Cât despre scăderea de la 23%, la 18% privind cota contribuției angajatorului la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, expertul afirmă că se crează premise pentru a reduce fenomenul salariilor în plic.

„Plata de 23 la sută era principalul motiv care stimulau fenomenul salariilor în plic. 18% rămâne în continuare o cotă înaltă, dar e un echilibru între a acoperi necesitățile fondului asigurărilor sociale și un compromis de a permite angajatorului să treacă în alb. Dacă asta ar fi ajutat încă și de penalizarea drastică a fenomenului respectiv, practic putem spune că s-ar putea radia semnificativ plata salariilor în plic”, a spus Chircă. 

Expertul a adăugat că cota TVA de 20%, este principalul impediment în circulația mărfurilor și a serviciilor: „Eu consider că noi, R. Moldova, ne-am grăbit să schimbăm TVA la standardele europene pentru că acolo sunt economii mult mai mari”

Roman Chircă concluzionează că aceste inițiative ale Guvernului sunt niște concesii importante pe partea guvernului care trebuie urmate și de alte măsuri pentru domeniul investițional, care, împreună, pot dinamiza semnificativ dezvoltarea antreprenorială și investițională.

„Sunt benefice aceste modificări și sunt foarte importante. Eu, anterior am propus ca să fie plătit TVA-ul doar de prestatorul final și nu în tot lanțul de tranzacții între agenții economici. Chiar dacă poate fi învinuit guvernul că sunt niște acțiuni întreprinse înainte de alegeri, pot să vă spun că aceste acțiuni sunt destul de necesare și astfel ele pot fi acceptate chiar și în context electoral. Efectul ar putea veni chiar din prima lună de la implementare și vorbim anume de consumator, iar efectele la capitolul investiții ar putea veni chiar într-o perioadă de jumătate de an. Eu cred că peste un an vor fi efecte vizibile și atunci statul și birocrații din Ministerul de Finanțe vor observa că micșorarea taxării indirecte va duce la creșterea sectorului.Astfel, la o taxă mai mică poți obține venituri mai mari”, a conchis expertul în economie.

Veaceslav Ioniță menționează că este un adept înflăcărat al cotei unice pentru impozitul pe venit.

„Pot să vă spun că pentru prima dată când am vorbit despre aceasta era chiar încă din anul 2006, atunci când am făcut o analiză detaliată și am demonstrat că sistemul de două trepte este o ficțiune și că sistemul unic oferă mai multe instrumente de politici specifice. Sistemul actual este o împovărare pentru administrarea fiscală. Sistemul unic de impozitare, de 12% în cazul dat, îți poate permite să ai o politică mult mai clară privind persoanele cu venituri mici. Astfel se crează premise pentru a crește scutirea personală, lucruri care se referă asupra a două categorii: persoanele cu venituri modeste și a celor cu mulți copii. Astfel se rezolvă problema de echitate fiscală în interiorul grupurilor”, a precizat expertul.

Ioniță spune că susține și reducerea cu 5% a cotei contribuției angajatorului la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat - de la 23 la 18%.

„Cunosc că și angajatorii o susțin, însă sindicatele sunt împotrivă. De câteva ori s-a încercat introducerea acestei norme dar nu s-a reușit. După mine există un mic risc, și anume că unii angajatori ar putea micșora salariile. Este absolut firească o astfel de abordare, pentru ca angajatorul trebuie să plătească tot salariul iar angajatul să se lămurească în relația sa cu statul și anume vorbim de Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat. Eu sunt de acord cu acest lucru, dar bănuiesc că vor fi reacții bolnăvicioase din partea sindicaliștilor”, a punctat interlocutorul.

Referitor la micșorarea cotei de TVA de la 20% - la 10% pentru pentru serviciile din industria HORECA, unde intră restaurantele, hotelurile și cafenelele, Veaceslav Ioniță spune că acest lucru nu e suficient pentru a redresa lucrurile în domeniul turistic 

„Noi încercăm cu IDIS să dezvoltăm turismul în regiunea Soroca și Iampoli dar este o situație catastrofală. Anual la noi vin turiști care lasă Republicii Moldova aproximativ 50 mln dolari, iar ai noștri duc peste hotare în jur de 600 mln dolari, raportul este de 1:12 și este unde dezechilibru total. Această măsură de scădere a TVA cu 10% ar fi bine să fie urmată de o altă acțiune, și anume crearea unui fond național de cel puțin 30-40 mln lei anual dedicat dezvoltării turismului. Pentru că ne strică balanța comercială de 550 mln de dolari. La noi hotelurile sunt foarte scumpe și cu o rată de ocupare foarte mică”, a precizat expertul. 

Întrebat dacă aceste acțiuni pot fi numite electorale și rugat să ne spună dacă măsurile sunt sau nu populiste, Ioniță a precizat că „pe lângă multe inițiative nereușite ale Guvernului, cel puțin acestea trei sunt foarte bune”.

„De această dată pot spune cu certitudine că aceste acțiuni sunt electorale, dar le consider ca fiind lucruri bune. Au fost exemple în trecut când s-au majorat pensiile fără a fi o acoperire la buget, dar acestea trei sunt necesare și utile Republicii Moldova”, a adăugat Expertul în economie.

----------------------------------------

Amintim că astăzi după ședința coaliției de guvernare, premierul Pavel Filip a anunțat că de la 1 octombrie 2018, impozitul pe venit aplicat persoanelor fizice va fi redus de la 18% la 12%. Totodată contribuția angajatorului la bugetul asigurării sociale de stat urmează a fi redusă de la 23% la 18%, iar scutirea personală privind impozitul pe venit va fi majorată până la 24 de mii de lei. 

Potrivit lui Pavel Filip, pentru a combate evaziunea fiscală din domeniul serviciilor hoteliere, restaurante și cafenele se propune reducerea cotei TVA de la 20% la 10%. Agenții economici din domeniul dat cu venituri de sub 1,2 milioane de lei vor plăti un impozit operațional de 4%, iar ceilalți vor trebui să plătească un impozit pe venit de 12% și să se înregistreze obligatoriu ca plătitori de TVA de 10%.