În primul trimestru al anului curent, Produsul Intern Brut (PIB) s-a majorat cu 3,7% față de același trimestru din anul 2017 şi a constituit 37,6 miliarde de lei, informează Biroul Național de Statistică, citat de IPN.  

Contribuții pozitive la creșterea PIB au înregistrat: comerțul cu ridicata și cu amănuntul; activitățile de cazare și alimentație publică; industria extractivă; industria prelucrătoare; informațiile și comunicațiile.

Contribuție negativă la creșterea PIB au avut-: administrația publică şi apărarea; asigurările sociale obligatorii; învățământul; sănătatea şi asistență socială.

Din punct de vedere al utilizării PIB creșterea s-a datorat în principal consumului final al gospodăriilor populației, cu o pondere de 90,9% la formarea PIB.


Informația BNS nu cuprinde partea stângă a Nistrului şi municipiul Bender.

Totodată, Tiraspolul anunță un PIB al regiunii de 2,195 miliarde de ruble transnistrene în primul trimestru. În termeni reali (PIB în prețuri comparabile), economia a crescut cu 15,1%.

PIB este definit ca fiind „rezultatul final al activității de producție al unităților producătoare rezidente, în decursul unei perioade”.