Procurorii au prezentat astăzi strategia de recuperarea a banilor fraudați în așa numita schemă a „Furtului Miliardului”. Potrivit oamenilor legii la acest furt au participat în perioade diferite două grupuri importante care în total au scos ilegal din Banca de Economii (BEM) aproximativ 10 miliarde lei.

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc astăzi, procurorul general, Eduard Harunjen a declarat presei că este făcută public strategia de recuperarea a banilor fraudațin în cazul „Furtului miliardului”. Documentul însă conține capitole care sunt conidențiale și acestea se referă anume la persoanle la care au ajuns nemijlocit banii.

În strategie se menționează că „grupul Gacikevici care a acționat în perioada anilor 2007 - 2012” ar fi scos din BEM aproximativ 3,2 miliarde lei iar grupul Filat - Platon - Shor ar fi scos ilegal din BEM în perioada 2013 - 2014 aproximativ 6,5 miliarde lei.

Ce ține de primul grup, oamenii legii susțin prin intermediul documentului făcut pulic că „grupul respectiv de persoane fizice și juridice (112 la număr) au obținut mijloace financiare prin acordarea/primirea creditelor care în mare parte au fost administrate conform informațiilor prezentate la bancă. Creditele au fost restituite parțial sau nu au fost restituite. Spre deosebire de grupul Filat - Shor - Platon în cazul Gacikevici nu a fost utilizată schema de deghizare a originii banilor, nefiind tranzitate pe conturile mai multor companii și ulterior restituite băncii”. 

Al doilea grup, însă, care a activat în 2013 - 2014, a fost format din 33 de persoane fizice și juridice. 

„Grupul repsectiv a aobținut mijloace financiare prin acordarea și primirea creditelor care nu au fost administrate conform informațiilor prezentate la bancă. Banii luați în credit nu a fost restituiți, fiind tranzitați pe conturile companiilor nerezidente din diferite jurisdicții”, este menționat în strategie. 

---------------------------------- Totodată procurorii și-au pus drept scop ca timp de trei ani de zile să poată recupera suma de aproximativ 10 miliarde lei, (potrivit cursului BNM de astăzi - aproape 600 mln dolari SUA), cifră care se regăsește și în rapoartele Kroll

Amintim că o investigație Zeppelin a încercat să demonstreze că „Laundromatul Rusesc” şi „Furtul Miliardului” din sistemul financiar-bancar moldovenesc sunt de fapt două elemente ale aceleiaşi operaţiuni coordonate de la Moscova, având la bază aceiaşi inginerie financiară, schema de spălare a banilor pusă în aplicare de serviciile speciale ruseşti prin intermediul lui Veaceslav Platon, având ca mod de operare două spălătorii financiar-bancare la Chişinău, coordonate din acelaşi centru de comandă. Jurnaliștii spun că deconspiră schema  Miliardomatului  rusesc din Moldova, făcându-ne să înţelegem care au fost scopurile urmărite de cei care au elaborat-o, administrează probe, zeci de acte semnate de Veaceslav Platon, scrisori electronice şi extrase din sute de documente bancare care au ajus la dispoziţia echipei de investigație. Jurnaliștii analizează modul de operare a lui Veaceslav Platon, cum era coordonat de serviciile speciale ruseşti şi acoperit de liderul PLDM de atunci Vlad Filat și cum a fost el racolat, împreună cu Ilan Shor în schemă, dar şi cum a fost aleasă „Banca de Economii” în calitate de ţintă principală a atacului. Întreaga operațiune era coordonată de FSB și se făcea pentru falimenarea țării înainte de alegerile parlamentare din 2014.