Procuratura Generală a făcut publică strategia de recuperarea a banilor fraudați în „furtul miliardului”. Despre acest lucru a anunțat procuroul general Eduard Harunjen în cadrul unei conferințe de presă.

Acesta a adăugat că până acum aproximativ 200 de cauze penale au fost intrumentate și sunt pe cale de a fi finalizate, o parte din ele, au fost, chiar, expediate în judecată. Acestea cuprind suma de aproximativ 5,5 miliarde de lei. În cadrul acestor cauze penale, procurorii au documentat aproximativ 200 de persoane din R. Moldova cât și de peste hotare.

Din strategie reiese că procurorii s-au axat pe două grupuri de persoane care au aplicat anumite scheme de fraudare la BEM. este vorba despre: grupul Gacikevici, care a acționat în perioada 2007 - 2012 și despre grupul Filat - Platon - Shor care a acivat în perioada 2013 - 2014. 

Amintim că Banca Națională a publicat  în luna februarie sinteza raportului Kroll 2 și în limba română. Documentul conține 57 de pagini și dezvăluie cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns. Documentul are opt capitole care descriu, printre altele, metodologia investigației internaționale, analiza expunerilor băncilor fraudate in perioada 2012-2014, legătura grupului Shor cu acționariatul băncilor fraudate, mecanismele de spălare a banilor și destinația fondurilor frauduloase.

----------------------------- De precizat este și faptul că o investigație Zeppelin a încercat să demonstreze că „Laundromatul Rusesc” şi „Furtul Miliardului” din sistemul financiar-bancar moldovenesc sunt de fapt două elemente ale aceleiaşi operaţiuni coordonate de la Moscova, având la bază aceiaşi inginerie financiară, schema de spălare a banilor pusă în aplicare de serviciile speciale ruseşti prin intermediul lui Veaceslav Platon, având ca mod de operare două spălătorii financiar-bancare la Chişinău, coordonate din acelaşi centru de comandă. Jurnaliștii spun că deconspiră schema  Miliardomatului  rusesc din Moldova, făcându-ne să înţelegem care au fost scopurile urmărite de cei care au elaborat-o, administrează probe, zeci de acte semnate de Veaceslav Platon, scrisori electronice şi extrase din sute de documente bancare care au ajus la dispoziţia echipei de investigație. Jurnaliștii analizează modul de operare a lui Veaceslav Platon, cum era coordonat de serviciile speciale ruseşti şi acoperit de liderul PLDM de atunci Vlad Filat și cum a fost el racolat, împreună cu Ilan Shor în schemă, dar şi cum a fost aleasă „Banca de Economii” în calitate de ţintă principală a atacului. Întreaga operațiune era coordonată de FSB și se făcea pentru falimenarea țării înainte de alegerile parlamentare din 2014.