Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) îşi va suspenda decizia ce prevede majorarea preţului la benzină şi motorină, conformându-se astfel hotărârii pe care instanţa de judecată a luat-o ieri. Lucrurile însă, se vor produce din momentul în care hotărârea respectivă va fi remisă Agenţiei, a declarat directorul său general, Tudor Copaci.

Contactat de Deschide.MD, Copaci a menționat că decizia unei instanțe „nu se discută, dar se execută, iar ANRE va pune în aplicare această decizie”, respectiv noile prețuri la benzină și motorină vor fi anulate. 

„Desigur că o vom respecta, doar că e necesar ca decizia respectivă să ajungă și la noi. Imediat ce aceasta va fi la sediul ANRE, ea va fi pusă în aplicare pentru că până acum am văzut că se scrie doar în presă despre această decizie a instanței, iar ANRE adoptă, la rândul său, decizii în baza unui document oficial”, a declarat Tudor Copaci.

Instanța de judecată a suspendat aseară ordinul de ieri al Agenției de Reglementare în Energetică, prin care instituția majora prețul unui litru de carburant cu peste 30 de bani. 

--------------------------------- Suspendarea deciziei ANRE vine după ce, ieri, Ministerul Economiei și Infrastructurii, în comun cu Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței, au solicitat instanței de judecată să anuleze ordinul ANRE.

Potrivit deciziei ANRE din 12 iunie, pentru perioada 13-26 iunie, prețul plafon la benzină este de 19,49 lei/litru, cu 34 de bani mai mult decât în ultimele săptămâni, iar la motorină – 17,41 lei/litru, ceea ce constituie o majorare cu 32 de bani.

În urma scumpirilor la carburanți anunțate de ANRE la 29 mai, șoferii, mobilizați pe rețelele de socializare, au organizat două proteste. Manifestațiile au avut loc chiar dacă, la solicitarea premierului Pavel Filip, pe 1 iunie ANRE și-a suspendat decizia.