Autoritatea de Supraveghere din R. Moldova, similarul Autorității de Supraveghere Financiară din România (ASF), intenționează să introducă un set de norme care vor lovi puternic piața intermediarilor din asigurări, scrie capital.ro.

Pe un model care a fost aproape de implementare și în România, autoritățile de la Chișinău vor să elimine comisioanele brokerilor pentru vânzările de asigurări obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) și să îi oblige pe intermediari să își majoreze capitalul și să constituie garanții bancare. Pe piața din R. Moldova activează și doi dintre brokerii de top 10 din România, adică Safety și Destine.

Brokerii din Republica Moldova vor fi obligaţi să îşi majoreze capitalul social la un minim de 400 de mii de lei moldoveneşti(aproximativ 20.000 de euro) şi să constituie garanţii bancare de un milion de lei, dacă un proiect postat pe site-ul autorităţii de reglementare va deveni lege, relatează Xprimm.md.  

În plus, arată actul, firmele de asigurare nu vor mai putea plăti comisioane pentru vânzarea de RCA şi Carte Verde, ceea ce înseamnă că cea mai mare parte a veniturilor brokerilor vor fi eliminate. 

Propunerile sunt aproape similare cu cele pe care fostul preşedintele ASF România, Mişu Negriţoiu, a intenţionat să le aplice peste Prut. Imediat după venirea la conducerea Autorităţii, confruntându-se cu o creştere accelerată a tarifelor RCA ca urmarea a falimentelor Astra şi apoi Carpatica, Negriţoiu a identificat o soluţie pentru rezolvarea crizei prin mai stricta reglementare a brokerilor. 

Asociatia Brokerilor de Asigurare - Reasigurare din r. Moldova (ABAR) a trimis tuturor organismelor competente o scrisoare semnată de către 42 de brokeri din cei 60 activi, prin care subliniaza că "prin excluderea intermediarilor din comercializarea produselor obligatorii auto (RCA si Carte Verde) se va crea o concentrare economică a acestor produse doar în mâinile asigurătorilor", mai notează Xprimm.md.