Chinezii ar putea face, în Transnistria, investiţii în mining, având în vedere costurile derizorii ale energiei în regiune.

Potrivit unui comunicat al așa-zisului guvern al republicii separatiste, acest subiect a fost discutat ieri, 28 mai, în cadrul unei întrevederi la Tiraspol cu pretinsul premier, Alexandr Martînov, din delegaţia chineză făcând parte reprezentanţi ai unor companii importante de pe piaţa miningului.

Martânov a spus că „autoritățile transnistrene” „sunt interesate de atragerea investițiilor în economie, de resuscitarea capacităţilor de producție pe care le au întreprinderile, în special cele energetice, de crearea locurilor de muncă și de afluxul valutare în țară”.

„Noi am adoptat recent Legea cu privire la susţinerea tehnologiilor blockchain, a cărei esență este de a face pe teritoriul Transnistriei cele mai avantajoase condiții pentru mining”, a spus Martînov.

Acesta i-a invitat pe oaspeții din Beijing să viziteze întreprinderile energetice din regiune.

Investitorii chinezi au căzut de acord cu propunerea separatiștilor. 

Acum o jumătate de an, Igor Ceaika, feciorul procurorului general al Federației Ruse și unul dintre amicii președintelui Igor Dodon pe subiecte economice, a anunțat că intenționează să deschidă în regiunea transnistreană ferme de mining pentru dobândirea criptovalutei, al căror cost principal îl reprezintă energia electrică. Detalii AICI.

Fermele de mining necesită un consum uriaș de energie electrică, care în Transnistria e foarte ieftină, deoarece termocentrala de la Cuciurgan profită de gazele importate din R. Moldova pentru a produce energie, fără a achita nimic Chișinăului – fapt care l-a și făcut pe Ceaika să-și orienteze dezvoltarea businessului în regiunea separatistă.

Republica Moldova cumpără energie electrică în proporție de 70% de la stația transnistreană de la Cuciurgan, iar profitul de pe urma vânzării electricității către Chișinău, constituie peste 70% din bugetul total al regiunii separatiste.