Racii sunt un produs tot mai solicitat de restaurante, dar și pe piețele externe. La moment, cererea este cu mult mai mare decât oferta, iar inițierea unei ferme de creștere a racilor poate să devină o afacere profitabilă cu investiții minime.

Racul se situează pe primul loc în preferințele consumatorilor de „fructe de mare”. Acesta crește foarte greu, în zonele din Europa, în special rasa Astacus – Astacus, denumit și Noble Astacus. Dar se dezvoltă mult mai ușor în Australia și America, iar de câțiva ani, ferme de raci din această categorie au fost înființate în Japonia și China.

Racul are nevoie de condiții speciale de trai, o apă curată, cu salinitate mică, bogată în minerale, în special Calciu, Potasiu, Fer, temperatură optimă. Totodată, apa trebuie sa fie dizolvată cu o cantitate destul de mare de oxigen.

Împreună cu peștii, racul a devenit o componentă principală în agronomia modernă, în sectorul de acvacultură, unde, de exemplu, UE finanțează programe masive, pentru susținerea și crearea noilor sisteme bio, în care este inclusă și acvacultura, cu mențiunea de ameliorare și îmbunătățire a condițiilor de mediu și ecosistem ale zonelor respective.

Acvacultura este un segment care, deși are o vechime de mii de ani, de când este cunoscută, în Europa, abia de câțiva ani s-a pus accentul pe dezvoltarea ei rapidă urmărindu-se trei scopuri principale:

  • Ameliorarea și schimbarea mediului de creștere a animalelor acvatice prin tehnologii bio în acavacultură;
  • Influența pozitivă a stabilității forței de muncă pe zone geografice, reducerea migrației;
  • Oferirea unei surse de hrană 100% bio pentru populație.

Este demonstrat prin analize ale pieței de desfacere a racului viu, dar și al cărnii de rac congelat că cererea este în continuă creștere. Totodată, piața este foarte mobilă în acest sens, iar un adevăr de necontestat este că cererea e mai mare decât oferta.

În aceste condiții, premizele pentru inițierea unei afaceri în acvacultură, în speță creșterea racilor, este o afacere de nișă.

Citeşte continuarea articolului pe agrobiznes.md.