Creșterea economică a avut loc pe fundalul stabilizării finanțelor publice, datorită acumulării la bugetul de stat a veniturilor suplimentare. De această părere este directorul Institutului pentru Economie de Piață, Roman Chircă, transmite IPN.

În cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika, Roman Chircă a spus că s-a înregistrat creștere economică și datorită canalizării multor proiecte spre infrastructură.

„Din păcate, sectorul întreprinderilor mici și mijlocii în continuare se află într-o zonă dificilă, pe linia de plutire. Principalele motoare sunt ramurile mari”, spune Roman Chircă. Potrivit lui, un alt aspect important a fost sistemul bancar, cu eliminarea practicilor frauduloase, diminuarea costurilor de capital, ceea ce a permis un nivel mai mare de creditare a economiei. Totodată, spune expertul, mediul de afaceri este în continuare toxic în Republica Moldova.

Analistul politic Corneliu Ciurea este de părere că sistemul bancar acum nu mai poate să sufere un colaps asemănător cu cel din 2013-2014. Faptul că această reformă este menționată în documentele instituțiilor internaționale este o dovadă clară de succes, a menționat analistul, spunând că Guvernul trebuie să facă așa încât acest succes înregistrat în țară și confirmat internațional să fie resimțit și înțeles de către cetățeni.
 
Vineri, 11 mai, premierul Pavel Filip a prezentat raportul de activitate pentru anul 2017 în Parlament. În discursul său prim-ministrul a declarat că Republica Moldova înregistrează indicatori care arată că merge în direcția cea bună, dar, în același timp, arată că este momentul de făcut pași mai mari și mai rapizi, ca oamenii să simtă îmbunătățiri mai consistente ale vieții. Potrivit lui, după anul 2016 s-a reușit stabilizarea economică a ţării, în 2017 au fost puse bazele unor procese de reformă, iar în 2018 începe dezvoltarea ţării.