Banca Mondială a oferit astăzi, 11 mai, noi prognoze privind evoluția economică a R. Moldova pentru anul în curs și pentru 2019.

Instituția financiară prognozează o creșterea economică  în anul 2018 de 3,8%, determinată în special de consum, scrie seenews.com.

Creșterea economică este de așteptat să fie solidă și să ajungă la 3,8% în 2018 și la 3,7% în 2019, dar să rămână sub mediile istorice de 4,6%. Perioada de recuperare a remitențelor împreună cu creșterea salariilor private vor susține consumul, care va rămâne un factor-cheie al creșterii ", a spus Banca Mondială în documentul care arată perspectiva macroeconomică pentru Europa și Asia Centrală.

Banca Mondială a mai precizat că se așteaptă la o creștere a importurilor care să depășească creșterea exporturilor, aceasta aducând la o evoluție negativă a deficitului bugetar.

R. Moldova și-a construit bugetul pe 2018 pe niște proiecții de creștere economică de 3,0% și un deficit bugetar echivalent cu 2,8% din PIB.

După alegerile parlamentare din noiembrie 2018, după o contracție prelungită, guvernul intenționează să majoreze investițiile publice, cu accent pe sectorul drumurilor”, se mai specifică în document.

„Totuși, slăbiciunile structurale vor avea o creștere de aproximativ 3,5%. Deoarece consumul și importurile se consolidează, deficitul de cont curent se așteaptă să crească treptat, dar să rămână sub media istorică datorită revitalizării fluxurilor străine”, a spus creditorul global.