Membrii Comisiei Economie Buget și Finanțe l-au audiat astăzi pe guvernatorul BNM Sergiu Cioclea. Acesta a oferit detalii despre auditul instituțiilor bancare din Republica Moldova și mersul investigației Kroll.

Cioclea spune că în luna mai ar putea fi gata strategia de recuperare a banilor furați în urma jafului banca. Acesta a menționat că în investigația celor de la Kroll nu sunt toate informațiile necesare, pentru că anumite țări unde au fost transferați banii, ca exemplu: Federația Rusă și Cipru, nu au dorit să ofere nicio informație despre banii care au ajuns pe conturile lor. 

Totodată, Guvernatorul a menționat că oamenii legii au pornit deja în jur de 60 de dosare care au legătură cu devalizarea sistemului financiar-bancar. 

Referitor la supravegherea sistemului bancar, șeful BNM susține că acesta își revine în urma „furtului miliardului”, iar băncile încep să se integreze în jocurile pieței și să respecte legislația în vigoare. 

Cioclea a spus că noile monede de un leu, doi lei, cinci lei și 10 lei sunt puse în circluație anume pentru a scădea costurile de producere și distrugere a bancnotelor care se uzează mult mai rapid.  

Amintim că Banca Națională a Moldovei (BNM) a primit la începutul lunii martie raportul final despre investigarea fraudei bancare de la companiile Kroll și Steptoe & Johnson. Potrivit BNM, documentul conține informații despre frauda care a dus la insolvabilitatea a trei bănci din R. Moldova, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Documentele respective au fost transmise acum o lună Procuraturii Anticorupție. Mai mulți politicieni au cerut publicarea raportului.

Rapoartele anterioare ale Kroll arată că primarul de Orhei, Ilan Șhor, prin intermediul mai multor companii afiliate acestuia, ar fi principalul beneficiar al furtului din sistemul bancar din 2014. În iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat de prima instanță la 7 ani de închisoare, dar se află în liberate și continuă să exercite funcția de primar de Orhei.