Reformele din sistemul bancar al Republicii Moldova au ajuns în atenţia presei internaţionale. Jurnaliştii de la The Banker, o publicaţie care face parte din grupul Financial Times, scriu că măsurile luate de Guvernul de la Chişinău, în ultimii doi ani, au adus stabilitate şi au restabilit încrederea investitorilor. Drept dovadă sigură în acest sens poate servi achiziţionarea acţiunilor Victoriabank de către una dintre băncile de top din România, Banca Transilvania.

Jurnaliştii britanici scriu că tranzacţia de achiziţionare a pachetului de acţiuni la Victoriabank este un semnal că lucrurile merg într-o direcţie bună în Republica Moldova. O altă dovadă că reforma sistemului bancar dă rezultate este faptul că tot mai mulţi cetăţeni preferă să-şi păstreze economiile la bănci. Volumul depozitelor a crescut anul trecut cu peste 20 la sută şi a constituit 60 de miliarde de lei.

Publicaţia The Banker notează că a fost nevoie de multe eforturi pentru a ajunge la acest nivel.

Jurnaliştii britanici mai scriu că, potrivit guvernatorului BNM, Sergiu Cioclea, la începutul lui 2016, situaţia din sistemul bancar era foarte dificilă, chiar critică. Rata împrumuturilor externe au atins atunci cote îngrijorătoare, după frauda bancară din 2014.

Criza ce a urmat a dus la blocarea temporară a asistenţei financiare a UE, a Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional. Situaţia s-a stabilizat însă, în 2016, prin încheierea unui nou acord de împrumut cu FMI, menţionează publicaţia The Banker.

Astfel a început ambiţiosul program de reformare a sistemului bancar, iar numirea lui Cioclea în fruntea BNM a fost un pas extrem de important în procesul de reformare a sistemului bancar, susţine economistul Expert Grup Dumitru Pintea, citat de publicaţia The Banker. Cele 3 bănci devalizate au fost lichidate, iar ancheta în cazul fraudei s-a desfăşurat cu sprijinul companiei americane Kroll. Un alt pas în procesul de reformare a sistemului bancar a fost asigurarea transparenţei acţionariatului.

BNM a blocat părţile sociale deţinute de acţionari netransparenţi, cât şi tranzacţiile acestora. Iar anul trecut, Parlamentul de la Chişinău a adoptat modificări legislative care permit intervenţia statului pentru naţionalizarea acestor acţiuni şi vânzarea lor unor investitori strategici.

La începutul acestui an, au intrat în vigoare normele menite să alinieze, în următorii doi ani, reglementările bancare din Moldova la cele din Uniunea Europeană, este mneționat în materialul celor de la The Banker.

Totuși jurnaliștii spun că mai este mult de lucru în acest sector.

„În ciuda măsurilor pozitive luate în ultimii ani, rămân multe de făcut, iar încrederea va dura mult timp pentru a reveni. Incertitudinile politice din Moldova ar putea inversa mereu pașii pozitivi care au fost făcuți recent. Cu toate acestea, pentru moment, cei implicați în acest sector pot respira puțin”, susţine The Banker.

„Faza cea mai dificilă de consolidare a sectorului bancar, care implică verificări cuprinzătoare și revizuiri ale calității activelor în rândul băncilor locale, este foarte avansată și se apropie de sfârșit”, spune guvernatorul Cioclea.

Privind înapoi cu câțiva ani, unii văd scandalul bancar ca pe o experienţă tristă pentru țară. „Este deprimant că a fost nevoie de un asemenea colaps pentru a se acționa”, constată Henry Russell, director BERD pentru instituțiile financiare din Moldova, Ucraina, Belarus și Balcanii de Vest, scrie Molstreet cu referire la The Banker.