Monedele de 1 leu și 2 lei vor fi puse în circulație de la începutul lunii aprilie, iar cele de 5 și 10 lei puțin mai târziu deoarece BNM încă dispune de stocuri de bancnote cu valoarea nominală de 5 și 10 lei.

Într-un răspuns oferit de BNM pentru Deschide.MD, este menționat că monedele metalice cu valoarea nominală de 1 leu și 2 lei vor fi puse în circulație la începutul lunii aprilie. Până atunci, Banca Națională a Moldovei va desfășura o campanie de informare a publicului și persoanelor care operează cu numerarul cu privire la elementele de siguranță a noilor monede.

Ulterior vor apărea în circulație și monedele metalice cu valoarea nominală de 5 și 10 lei, deoarece deocamdată BNM dispune de stocuri de bancnote cu valoarea nominală de 5 și 10 lei.

În același timp BNM mai precizează că monedele metalice noi vor fi puse în circulație prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova.

„În scopul acoperirii necesităţii de numerar băncile licențiate se adresează la BNM pentru ridicarea bancnotelor sau monedelor metalice. Eliberarea în circulaţie, a monedei nationale se efectuează conform prevederilor Regulamentului cu privire la operaţiunile cu numerar în băncile din Republica Moldova”, este menționat în răspunsul băncii centrale. 

-------------------------- Amintim că pe 28 februarie, Banca Națională a Moldovei a anunțat că pune în circulație, o serie nouă de monede metalice: de 1, 2, 5 și 10 lei. Acestea vor circula în paralel cu bancnotele existente de aceeași valoare nominală.