Ministerul Finanțelor publică pentru consultări publice proiectul ordinului cu privire la stabilirea comisionului de garantare care va fi aplicat în cadrul Programului de stat „Prima casă", transmite IPN.

Comisionul de garantare se propune în mărime de 0,5% anual din soldul garanției de stat. Comisionul respectiv ar urma să fie aplicat pe parcursul anilor 2018-2019. Băncile finanțatoare vor transfera trimestrial comisionul de garantare către Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), prin intermediul căreia se va realiza Programul.

-----------------

Secretarul de stat la Ministerul Finanțelor, Iurie Cicibaba, spune că cel mai mare avantaj al acestui program este faptul că locuința poate fi luată în ipotecă dispunând de doar 10% din sumă. Pe piață băncile lucrează cu prima rată de 30-40% din costul locuinței.

Amintim că Cabinetul de miniștri a aprobat acum două săptămâni cadrul normativ secundar care asigură punerea în aplicare a programului guvernamental „Prima Casă". Față de Regulamentul care a fost supus dezbaterilor, documentul aprobat în faza finală conține modificări neînsemnate. Iar la capitolul reducerea termenelor și a birocrației a fost modificat termenul de examinare a dosarului de către creditor, de la 5 zile, la - 3.

--------------------------- La începutul lunii februarie Regulamentul respectiv a fost supus dezbaterilor publice. Iar dacă citești cu atenție documentul, îți dai seama că acesta cere viitorului beneficiar mult spirit de observaţie şi un fler de avocat. La concluzia asta ajungi luând cunoştinţă de cele 92 de puncte din Regulament. Acesta conţine diverse prevederi vizând obligaţiile solicitantului de credit ipotecar. Numărul lor şi caracterul, pe alocuri, extrem de subtil şi complicat par făcute să descurajeze.

Programul a fost elaborat pentru a ajuta persoanele tinere să-și procure prima locuință în condiții mai avantajoase de creditare, statul garantând 50% din soldul creditului acordat. Plafonul anual al garanțiilor de stat și suma mijloacelor financiare destinate executării acestora vor fi stabilite anual. Pentru 2018, în bugetul de stat este prevăzut un fond de garantare în valoare de 50 milioane de lei.