Acordul de comerţ liber dintre Republica Moldova şi Turcia, a intrat în vigoare începând cu ziua de 1 noiembrie. Republica Moldova şi Turcia vor elimina 99,5% şi, respectiv, 100% din taxele cu valoare comercială. Acordul va oferi acces nelimitat, fără restricţii tarifare la import pe piaţa Turciei a produselor agricole şi industriale, va duce la eliminarea taxelor vamale şi va permite cumularea pe diagonală (pentru bunurile industriale) în cadrul sistemului PanEuroMed, transmite IPN.

Ministrul economiei, Octavian Calmâc, a mai accentuat că semnarea unui acord de comerţ liber cu Turcia a fost o primă experienţă pentru Republica Moldova, în timpul apropiat fiind lansate consultări bilaterale de iniţiere a unor asemenea acorduri cu Egipt şi China.

Se estimează că eliminarea taxelor va permite exportatorilor din Moldova anual să economisească sume importante. Acordul presupune o liberalizare graduală pentru cele mai sensibile sectoare ale economiei, totodată punând la dispoziţie şi un şir de instrumente de protecţie comercială în conformitate cu practicile internaţionale.

Începând cu data de 1 noiembrie 2016, toate taxele vamale de import, precum şi orice taxe cu efect echivalent aplicate produselor industriale vor fi anulate, cu excepţia unor mărfuri industriale originare din Turcia, precum încălţăminte, mobilier, produse din plastic etc., pentru care Republica Moldova a solicitat instituirea unor perioade de tranziţie de la 3 la 5 ani.

Acordul de comerţ liber dintre Republica Moldova şi Turcia a fost semnat la 11 septembrie 2014, la Chişinău.