Președintele Băncii Europene pentru Dezvoltare și Reconstrucții, Sir Suma Chakrabarti, vine mâine în Republica Moldova. Informația a fost confirmată atât de reprezentanții Guvernului cât și de cei ai BERD Moldova.

Agenda șefului BERD nu este încă cunoscută. Cert este faptul că mâine, la ora 16:00, acesta va susține o conferință de presă. 

Republica Moldova a devenit membru BERD în aprilie 1992. De la începutul activității sale în Republica Moldova, din 2005, BERD a finanțat 110 proiecte, fiind investite în economia moldovenească peste un miliard de euro.

Pe parcursul strategiei actuale BERD pentru Moldova (2014-2017) debursările din partea băncii au fost de aproximativ 100 mil EUR anual. În primii doi ani de implementare a strategiei (2014-2015) au fost demarate 8 și, respectiv, 11 proiecte noi. Iar portofoliul cumulativ de proiecte în curs de desfășurare are o valoare totală de 438 mil EUR, din care 75% sunt alocate pentru infrastructură, 11% pentru industrie, comerț și agro-business, 9% pentru instituțiile financiare și 5% pentru sectorul energetic.

Strategia BERD pentru Republica Moldova (2014-2017) are drept scop suportul procesului de tranziţie la economia de piaţă, avînd la bază următoarele priorităţi strategice:

- crearea condițiilor necesare pentru dezvoltarea sectorului privat;
- crearea standardelor europene și integrarea regională;
- consolidarea sustenabilității întreprinderilor municipale.