Rata anuală a inflației se va diminua încontinuu, de la nivelul de 7.3 la sută înregistrat în luna decembrie 2017, până la aproximativ 2.5 la sută în trimestrul IV 2018. Ulterior, aceasta va reveni în intervalul de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ținta de 5.0 la sută în trimestrul doi 2019, a declarat astăzi prim-viceguvernatorul Băncii Naționale,Vladimir Munteanu, în cadrul prezentării Raportului asupra inflației nr. 1.

BNM se așteaptă la o rată medie a inflației în 2018 de 3,7 la sută. Banca Centrală a revizuit în scădere prognoza ratei inflației pentru acest an la 3,7 la sută, față de 4 la sută cât anticipa în raportul asupra inflației nr. 4, lansat în luna noiembrie anul trecut, scrie MOLDPRES

„Diminuarea inflației în acest an se va datora în principal prețurilor reglementate și celor la produsele alimentare”, a menționat Vladimir Munteanu. La elaborarea prognozei a fost luată în considerare creșterea economică în zona euro de 2,2 la sută, în Federația Rusă de 1,9 la sută, un curs al dolarului față de euro de 1,2, o creștere a prețului petrolului Urals cu peste 26 la sută, în timp ce produsele alimentare se vor ieftini.

Viceguvernatorul BNM a precizat că evoluția prețurilor în anul 2017 a deviat puțin, cu doar 0,2 puncte procentuale, de la prognoza asupra inflației de 7,3 la sută, estimată în Raportul asupra inflației nr. 4. La fel, și abaterile în cazul indicelui prețurilor la produsele alimentare a fost de plus 0,6 puncte procentuale, în timp ce prețurile reglementate au fost cu 0,3 puncte procentuale mai mici decât anticipa BNM, iar la combustibil cu 0,5 mai mici.

Vedeți mai jos raportul integral: