Recent, în cadrul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a avut loc un Atelier de lucru pentru elaborarea proiectului Metodologiei de calculare şi aplicare a tarifelor reglementate pentru serviciul de transport al gazelor naturale, care va prevedea mecanismul tarifelor de intrare-ieșire.

La eveniment au participat conducerea ANRE, reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii, operatorii sistemului de transport SRL „Moldovatransgaz" și ÎS „Vestmoldtransgaz". De asemenea, reprezentanții Secretariatului Comunității Energetice, experții Institutului Energetic Hrvoje Pozar, care vor oferi asistența tehnică pentru elaborarea proiectului actului normativ de reglementare.

În cadrul atelierului, consultanții au prezentat obiectivele proiectului, etapele și termenii de realizare. De asemenea, cei prezenți au discutat și despre un document conceptual privind introducerea tarifelor de intrare ieșire și posibilele modele.

Consultanții Institutului Energetic de stat din Croația- Hrvoje Pozar dispun de o vastă experiență în domeniul planificării și analizei în sectorul gazelor naturale, elaborarea studiilor de fezabilitate, modelelor de piață, consultarea autorităților locale și regionale cu privire la dezvoltarea sistemelor de distribuție și transport al gazelor naturale din Croația, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Albania.