Rosselhoznadzor încalcă „tradiţia”: delegaţia sa are numai cuvinte de laudă la finele vizitei efectuate în Republica Moldova între 18 şi 21 decembrie. Serviciul Federal pentru Supravegherea Veterinară şi Fitosanitară din Rusia a remarcat că majoritatea întreprinderilor şi depozitelor de la noi sunt "construite în baza tehnologiilor moderne".

„În cadrul consultărilor tehnice cu conducerea Organizației Naționale de Carantină și Protecție a Plantelor, delegația Rosselhoznadzor-ului a fost familiarizată cu sistemul de certificare fitosanitară a mărfurilor destinate exportului pe teritoriul Federației Ruse. Delegația Rosselhoznadzorului a atras atenția colegilor moldoveni asupra necesității de a evita livrarea pe teritoriul Federației Ruse a produselor vegetale cu riscul fitosanitar ridicat”, se menționează în comunicatul serviciului federal rus.

Rușii s-au declarat recunoscători colegilor din R. Moldova pentru „un dialog constructiv și întâlnirile organizate”.

„Delegația rusă a vizitat cinci întreprinderi mari de producere și depozitare a produselor vegetale și a inspectat depozitele de păstrare a produselor de carantină (mere, pere, prune și struguri), destinate exportului în Rusia. În general, delegația a constatat că depozitele se află într-o stare satisfăcătoare, multe dintre acestea fiind construite în baza tehnologiilor moderne, sunt echipate cu unități de refrigerare computerizată și dotate cu camere de gaz. Totodată, delegația Rosselhoznadzor-ului a menționat importanța îndeplinirii cerințelor legislației fitosanitare ruse și aplicării de către Guvernul Federației Ruse a măsurilor economice de răspuns în ceea ce privește livrarea produselor alimentare, inclusiv produselor vegetale”, se menționează în comunicat.