UPDATE (11:32) Reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei au precizat pentru Deschide.MD că semnul de protecție cu chipul Domnitorului Ștefan cel Mare va fi și pe noile bancnote și, tot în acest loc, va fi adăugat un element nou, care va fi vizibil în lumină ultravioletă, nu şi la lumina zilei.

Dimpotrivă, „Filigranul cu Ștefan cel Mare” va fi vizibil doar la lumina zilei, nu și la lumina ultravioletă. 

Banca Națională a Moldovei spune că designul și mărimea noilor bancnote de cinci lei vor rămâne aceleași, însă vor fi mai sigure prin încorporarea unor elemente noi. Potrivit imaginilor publicate de BNM, noile bancnote vor avea cu un semn de protecție mai mult și anume - însemnele BNM.

Banca Centrală adaugă că modernizarea bancnotei prin completarea cu noi elemente de siguranță reprezintă o procedură utilizată de majoritatea băncilor centrale. Aceasta are drept scop diminuarea riscurilor de falsificare și contrafacere a monedei naționale.

Designul și mărimea bancnotei sunt identice celor emise anterior.

Astfel, pe firul de siguranță metalizat încorporat în hârtie apare textul „BNM". În lumină ultravioletă firul metalizat are proprietăți de fluorescență de culoare albastră.

Fluorescența poate fi observată și pe zona neimprimată a aversului în care este amplasat un dreptunghi văzut verde în lumină ultravioletă. În interiorul dreptunghiului sunt prezentate sigla BNM și textul „BNM".

---------------- Elementele de siguranță suplimentare conferă leului moldovenesc modernizat o calitate și, deci, o credibilitate mult mai înaltă.

Începând cu data de 11 decembrie 2017, Banca Națională a Moldovei pune în circulație pe teritoriul Republicii Moldova bancnota modernizată cu valoarea nominală de 5 lei. Aceasta va fi acceptată ca mijloc de plată fără restricții. Bancnotele emise anterior, cu valoarea nominală respectivă se vor afla în circulație în paralel cu bancnotele renovate și vor fi retrase treptat ca rezultat al uzării și deteriorării, necorespunzătoare circulației.