Semnarea unui nou acord cu Fondul Monetar Internațional va debloca un șir de finanțări externe, care vor sprijini bugetul Republicii Moldova. Numai în prima etapă se preconizează debursarea a circa 70 de milioane de dolari și 50 de milioane de euro. Despre aceasta a spus ministrul economiei, Octavian Calmâc, într-un interviu pentru IPN.

„Am avut acel staff agrement în luna iulie. Au fost stabilite un şir de precondiţii, de acţiuni prioritare pentru autorităţi. Aşa cum a menţionat şi reprezentatul FMI, avem un raport pozitiv al echipei de negociatori. Va avea loc board-ul unde, de fapt, va fi anunţată decizia unui nou program cu Republica Moldova pe un termen de trei ani cu toate finanţările”, a spus ministrul.

Imediat se deblochează prima finanţare din partea FMI, apoi din partea Băncii Mondiale şi din partea Comisiei Europene. „În total vor fi 180 de milioane de dolari de la FMI; prima tranşă e de 25 de milioane. După care, 45 de milioane de dolari de la Banca Mondială şi, sub 50 de milioane de euro, din partea Comisiei Europene. Toate structurile au lansat procedurile interne de debursare a acestor finanţe”, a precizat Octavian Calmâc.

Potrivit oficialului, FMI este o structură financiară tehnocrată, unde politicul nu-şi are un cuvânt greu de spus, unde sunt proceduri și reguli, iar cât timp Republica Moldova respectă aceste reguli şi proceduri, nu există niciun risc de suspendare şi anulare a deciziilor luate anterior. Ministrul a adăugat că Moldova este bine văzută, este apreciată pentru eforturile făcute şi este sigur că aceste resurse vor fi debursate.

Board-ul FMI urmează să se convoace la 7 noiembrie unde se va decide în privința unui nou acord cu Moldova.