Guvernul a aprobat lista negociatorilor contractului de împrumut cu Banca Europeană pentru Investiții (BEI), necesar pentru începerea lucrărilor de interconectare energetică cu România.

Potrivit documentului, autoritățile de la Chișinău vor să împrumute de la BEI 80 milioane de euro pentru un termen de 25 de ani. Totodată, urmează ca Uniunea Europeană să ofere un grant prin intermediul Facilității de Investiții de Vecinătate (NIF), în valoare de până la 40 milioane euro.

„Realizarea proiectului va oferi posibilitatea de a alege fără constrângeri sursa de achiziționare a energiei, fie din Est sau din Vest. Această alegere se va ghida doar conform prețului și va fi independentă de evoluția pieței din Ucraina. De asemenea, interconectarea asincronă va permite Republicii Moldova arbitrajul comercial dintre sursele de energie electrică", se spune în document.
Conducătorul delegației de negociatori va fi desemnat, prin hotărârea Guvernului, viceprim-ministru Octavian Calmîc, ministrul al Economiei şi Infrastructurii.

Procesul de negocieri va fi organizat de către Ministerul Economiei şi Infrastructurii. Participanţi la procesul de negocieri vor fi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Finanţelor, Ministerului Justiţiei şi Cancelariei de Stat. La negocieri vor participa și reprezentanții Î. S. Moldelectrica.

În document se mai spune că R. Moldova urmează să fie asigure și un culoar de tranzit al energiei electrice, ceea ce va contribui la îmbunătăţirea nivelului de securitate energetică.