Ministerul Economiei și Infrastructurii și-a anunțat astăzi intențiile privind construcția și reabilitarea mai multor drumuri de pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel ministerul de resort are planificat în Bugetul pentru anul 2018 aproximativ 4 miliarde 160 de milioane lei pentru aceste lucrări. Tot astăzi a fost făcută și o trecere în revistă a lucrărilor și contractelor încheiate sau care sunt în desfășurare până acum.

În cadrul unei conferințe de presă, Octavian Calmâc a declarat că în 2017 au fost disponibili aproximativ 2 miliarde de lei. Pentru aceste lucrări au fost cheltuite aproximativ 798 mln lei, oferite de BERD și BEI, și 81 mln de Banca Mondială, asta însemnând puțin peste 50% din fondul total de finanțare.

O atenție aparte a fost acordată șoselei de centură Ungheni, care, timp de doi ani de la semnarea contractului, până la începutu anului curent, a fost construită proporție de 25%. Din ianuarie 2017 până acum lucrările au fost ajuns la un nivel de 87%. 

„Drumul este gata, însă au mai rămas niște lucrări de finisare și acoperirea acestuia cu ultimul strat de asfalt. Drumarii ne-au recomandat să facem acest lucru când vor fi înregistrate temperaturi de +10 grade, ceea ce preconizăm până în mai 2018 să putem da în exploatare traficului rutier. Am luat această decizie și din cauza că termenul de garanție pornește de la deschiderea drumului pentru trafic. Dacă el nu este finalizat în totalitate, nu am vrea să irosim această garanție în zadar”, a declarat ministrul Economiei, Octavian Calmâc. 

Ministrul s-a mai referit și la situația privind reabilitarea drumurilor în localități: „Vor fi reabilitata anumite drumuri din localități sunt drumuri strategice. Dar vreau să precizez că vorbim de drumuri care traversează localitățile și nicidecum de cele din cadrul localităților”.

În cadrul aceleiași conferințe, Calmâc a adăugat că a făcut și o analiză a tuturor celor 17 contracte care sunt în derulare acum. Reprezentanții MEI mai spun că unele din aceste contracte sunt analizate sub aspectul rezilierii contractelor. 

„Majoritatea sunt cu grave încălcări. Pentru unii contractori a fost decizia una mai dură, însă au fost reziliate contractele. E o procedură ma amplă și destul de anevoioasă pentru că companiile ne pot ataca în instanțele internaționale, deja avem o astfel de chemare,  dar nu am avut ce face și a trebuit să reziliem contractul”, a menționat secretarul de stat, Anatol Usatîi.

---------------------- Recent, premierul Pavel Filip a declarat în cadrul unei emisiuni TV că în 2018 aproape fiecare localitate din R. Moldova va avea un drum reparat. 

Vorbind despre prioritățile incluse în bugetul pentru anul 2018, Filip a precizat că aproximativ 2,4 miliarde de lei vor fi alocate pentru reparația și construcția drumurilor, iar altă parte din bani va fi acordată de BEI, BERD și BM.

Șeful Cabinetului de Miniștri a fost întrebat dacă există deja o hartă a drumurilor care vor fi reparate.

„Există proiecte absolut concrete. Sunt foarte mulți kilometri de drumuri naționale. Dar, pe lângă aceasta, vreau să vă spun că în 2018 fiecare localitate va avea, practic, un drum reparat. Atunci când vom vorbi despre repartizarea din fondul rutier, ne vom orienta spre localități, astfel ca acei oameni să se poată bucura de lucruri palpabile și să simtă anumite schimbări”, a declarat atunci prim-ministrul.