Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional se va reuni, pe data de 7 noiembrie 2016, pentru a discuta solicitarea programului de finanțare a reformelor din Republica Moldova, pe o perioadă de trei ani, prin intermediul Mecanismului extins de creditare și a Mecanismului de finanţare extinsă (engl. ECF/EFF) ale FMI. Aranjamentul financiar prevede accesul la finanțare la un nivel de 75% din cota Republicii Moldova la FMI (circa 182,7 milioane dolari SUA), este anunțat într-un comunicat de presă al BNM.

Banca Națională a Moldovei și Guvernul Republicii Moldova au îndeplinit acțiunile prealabile ale Memorandumului de politici economice și financiare (engl. MEFP) din cadrul acordului la nivel de personal dintre autoritățile Republicii Moldova și experții Fondului Monetar Internațional, încheiat la 26 iulie 2016.

Ca urmare, Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional se va reuni, pe data de 7 noiembrie 2016, pentru a discuta solicitarea programului de finanțare a reformelor din Republica Moldova, pe o perioadă de trei ani, prin intermediul Mecanismului extins de creditare și a Mecanismului de finanţare extinsă (engl. ECF/EFF) ale FMI. Aranjamentul financiar prevede accesul la finanțare la un nivel de 75% din cota Republicii Moldova la FMI (circa 182,7 milioane dolari SUA).

Acest nou program cu Fondul Monetar Internațional își propune, între altele, ameliorarea rapidă a guvernării și supravegherii sectorului financiar-bancar. În special, programul urmărește evaluarea și transparentizarea acționariatului băncilor comerciale din Republica Moldova. Politica monetară va fi axată în continuare pe menținerea stabilității prețurilor în contextul regimului flexibil al ratei de schimb.

Amintim că fostul premier Ion Sturza a scris acum teri zile pe Facebook că membrii Consiliului Director al FMI nu au discutat programul de colaborare cu Guvernul Republicii Moldova la ultima ședință din 19 octombrie. El considera că o finanțare din partea acestei organizații internaționale nu va fi acordată pe parcursul acestui an.

Coincidenţă sau nu, dar anunţul lui Sturza a apărut după ce, cu o zi înainte, doi congresmani americani au scris conducerii FMI să nu dea bani Republicii Moldova până nu se asigură că aceştia nu vor fi primiţi de cei care au furat miliardul. O copie a scrisorii respective a fost publicată de Andrei Năstase pe Facebook, după ce, anterior, liderul PPDA a avut o întrevedere cu cei doi oficiali americani.

Ulterior atât Președintele Parlamentului, Ministerul de Finanțe dar și reprezentatul permanent al FMI în Moldova, Armine Khachatryan, au negat informația că pe 19 octombrie Consiliului Director al FMI nu au discutat programul de colaborare cu Guvernul Republicii Moldova, precizând că data ședinței Consiliului de directori executivi la care va fi examinată chestiunea privind memorandumul cu RM, va fi anunțată după implementarea tuturor acțiunilor prioritare. Reprezentanții FMI au precizat că nu au avut loc nici un fel de amânări în această privință.