Banca Națională a Moldovei (BNM) a cumpărat în ultima jumătate de an peste 366 de milioane de dolari de pe piață. Acest lucru reiese din informațuia prezentată pe site-ul BNM.

Astfel BNM a cumpărat în luna mai - 37,4, luna iunie - 52,8 mln, în iulie - 70 mln, în august - 58,9 mln dolari SUA, septembrie - 67 mln și în octombrie 80 de milioane de dolari SUA. 

Acest lucru nu a avut un impact foarte mare asupra cursului de schimb valutar pentru dolarul american pentru că la 1 ma, spre exemplu, cursul valutar arăta că un dolar american costa 19 lei și 25 de bani. Dolarul a continuat să se deprecieze ușor pe tot parcursul verii din cauza volumului mare de pe piața din Republica Moldova. Astfel în luna octombrie un dolar american costa 17 lei și 31 de bani.

Leul a avut o întărire față de dolar, datorită creşterii exporturilor şi a transferurilor băneşti de peste hotare, precum şi datorită creditelor oferite Moldovei de instituţiile financiare internaţionale. 

Cel mai mare curs pentru euro şi dolar a fost înregistrat în data de 18 februarie 2015. Atunci, cotaţia monedei unice europene, stabilită de Banca Naţională, a fost de 24 de lei şi un ban, iar a dolarului - 20 de lei şi 99 de bani.

Anterior prognozele pentru 2017 pentru un dolar american erau estimate la 20,4 lei. La finele anului se aștepta că un dolar va costa 20,9 lei.

Activitatea Băncii Naționale a Moldovei pe piata valutara (interventiile valutare) se deruleaza in stricta conformitate cu obiectivele politicii monetare si valutare ale BNM. Banca Nationala utilizeaza in calitate de instrumente ale interventiilor valutare atat operatiunile directe (cumparari sau vanzari la vedere de valuta contra lei moldovenesti), care influenteaza masa monetara, cat si operatiunile de ajustare (swap-uri valutare), care sunt instrumente reversibile si nu influenteaza masa monetara pe termen lung.