Banca Națională a Moldovei (BNM) a eliberat Băncii Transilvania S.A. permisiunea pentru achiziționarea pachetului de acțiuni în mărime de 100% în capitalul B.C. „VICTORIABANK" S.A.

Într-un răspuns oficial acordat pentru Deschide.MD, reprezentanții BNM susțin că Banca Transilvania și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) precum și VB Investment Holding B.V. (se află sub controlul BERD) vor putea achiziționa întregul pachet de acțiuni emis de B.C. „VICTORIABANK" S.A., adică 100% din acțiunile băncii moldovenești.

„În ceea ce privește ofertele de vânzare a acțiunilor – acestea urmează a fi expuse la vânzare la decizia deținătorilor acestora, în condițiile stabilite de regulile pieței reglementate", se mai spune în răspunsul BNM.

------------------ Amintim că, de curând, Banca Transilvania (BT) din România a anunțat că dorește să achiziționeaze un pachet majoritar la Victoriabank care se află sub administrare temporară. Astfel, BT a devenit primul investitor străin care și-a anunțat intenția de a cumpăra acțiunile blocate la una dintre cele trei bănci. Decizia a venit după ce, trei cele mai mari bănci din Republica Moldova au rămas în 2016 cu pachete substanțiale de acțiuni, blocate. Ulterior, la aceste bănci a fost instaurată administrare temporară, iar acționarii au fost nevoiți să-și vândă pachetele de acțiuni pe care le dețineau. 

În acest context, precizăm că Banca Europeană de Reconstrucții Dezvoltare (BERD) deține cote substanțiale de acțiuni în cele două bănci comerciale atât la Banca Transilvania, cât și la Victoriabank.