Exporturile către Uniunea Europeană vor crește în continuare cu suportul Acordului de Comerț Liber (DCFTA), susținând dezvoltarea economică a Republicii Moldova. De această părere este Ricardo Giucci, liderul Echipei Economice Germane în Moldova, care a realizat studiul „Impactul Acordului de Comerț Liber asupra comerțului din Republica Moldova, inclusiv rolul investițiilor străine directe în economia Republicii Moldova". Pe această cale, autoritățile țării sunt îndemnate să continue implementarea Acordului de Comerț Liber cu UE, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, studiul prezentat de experții germani relevă o reorientare clară a exporturilor Republicii Moldova către UE. Astfel, dacă în 2015, primul an de implementare a Acordului de Comerț Liber cu UE, exporturile către UE au scăzut cu circa 2%, în 2016 exporturile s-au recuperat pe deplin, înregistrând o creștere de peste 9%. Totodată, potrivit statisticilor oficiale, în 2016, exporturile către UE constituiau circa 2/3 din total, prevalând bunurile, însă și serviciile au avut un rol important. Produsele legumicole, produsele alimentare fabricate, textilele, mașinile și echipamentul reprezintă peste 70% din totalul exporturilor de bunuri. La capitolul exporturi de servicii sunt remarcate trei sectoare: transporturi, călătorii și servicii de comunicații.

În acest context, experții germani au subliniat că implementarea Acordului de Comerț Liber este un proces continuu de armonizare cu normele UE, care ar putea dura până la zece ani. În timpul acestui proces de lungă durată, vor apărea factori adiționali ce vor contribui la exporturi mai mari către UE. Este vorba de costuri mai joase pentru companiile moldovenești, acces mai larg pe piața europeană în special pentru produsele alimentare, atragerea investițiilor reale în Republica Moldova.