Moldova ar putea exporta carne de bovine, ovine şi păsări în opt state din golful Persic. Cel puțin acest lucru reiese dintrun comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) unde este menționat că a fost inițiat dialogul cu autoritățile din Arabia Saudită pentru controlul acestor produse.

ANSA mai spune că în urma înţelegerii bilaterale s-a convenit ca în perioada 18-22 decembrie curent, Republica Moldova să fie vizitată de o echipă de experţi de la Autoritatea pentru Alimentaţie şi Medicamente din Regatul Arabiei Saudite, pentru a lua cunoştinţă de măsurile de control întreprinse de ANSA în domeniul respectiv.

Experţii vor vizita ferme zootehnice de bovine, ovine şi păsări pentru a se informa cu sistemul de înregistrare, întreţinere şi hrană a animalelor, se vor documenta despre măsurile de inspecţie la unităţile de pregătire şi tranşare a cărnii de vită, oaie şi a păsărilor.

Săptămâna aceasta, la ANSA a avut loc o reuniune a reprezentanţilor întreprinderilor de creştere şi procesare a cărnii, care intenţionează să exporte producţia sa în ţările arabe.  Participanţii forului au discutat programul de pregătire pentru audit, specialiştii ANSA venind cu propuneri concrete de îmbunătăţire a stării de lucruri în ce priveşte siguranţa alimentelor şi respectarea condiţiilor de creştere a animalelor.

În alocuţiunea sa, în faţa celor prezenţi, Gheorghe Gaberi, Director General al Agenţiei, a menţionat că în caz de reuşită a auditului, producătorilor de carne din ţara noastră li se oferă posibilitatea de export în toate cele opt state din golful Persic, astefl fiind creată o premisă reală de dublare a vânzărilor de carne, de excludere a exporturilor de carne vie, dar şi de atragere masivă a investiţiilor în sectorul de producere şi de comercializare a cărnii de bovine, ovine şi de păsări.