Consiliul Concurenței analizează notificarea depusă de către Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD) și „Banca Transilvania" S.A. cu referire la preluarea controlului în comun asupra B.C. "Victoriabank"S.A. prin intermediul „VB Investment Holding" B.V., este menționat într-un comunicat de presă al Consiliului Concurenței.

„În vederea stabilirii compatibilităţii concentrării economice cu mediul concurenţial normal, autoritatea de concurenţă va analiza operaţiunea notificată, în conformitate cu Legea concurenței nr.183 din 11.07.2012 și Regulamentul privind concentrările economice aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Concurenței nr.17 din 30.08.2013”, se mai spune în comunicat. 

Consiliul Concurenţei precizează că este interesat în obţinerea observaţiilor şi punctelor de vedere de la agenţii economici terţi referitor la modul în care concentrarea economică ce urmează a se realiza, afectează sau poate afecta concurenţa de pe piaţa dată.

Amintim că Banca Transilvania a solicitat Băncii Naționale a Moldovei (BNM) aprobarea achiziției a până la 100% din acțiunile B.C. „Victoriabank" S.A.

----------------- Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de reprezentanții BNM. Astfel Banca Centrală din Republica Moldova analizează actele depuse, urmând să ia o decizie.

Din 2016, trei cele mai mari bănci din Republica Moldova au rămas cu pachete substanțiale de acțiuni blocate. Ulterior, la aceste bănci a fost instaurată administrare temporară, iar acționarii au fost nevoiți să-și vândă pachetele de acțiuni pe care le dețineau. 

După o lungă perioadă de timp, Banca Transilvania (BT) din România a anunțat că dorește să achiziționeaze un pachet majoritar la Victoriabank, care, la fel, se află sub administrare temporară. Astfel BT a devenit primul investitor străin care și-a anunțat intenția de a cumpăra acțiunile blocate la una dintre cele trei bănci. 

Banca Europeană de Reconstrucții Dezvoltare deține cote substanțiale de acțiuni în cele două bănci comerciale atât la Banca Transilvania, cât și la Victoriabank.