Banca Transilvania a solicitat Băncii Naționale a Moldovei (BNM) aprobarea achiziției a până la 100% din acțiunile B.C. „Victoriabank" S.A.

Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de reprezentanții BNM. Astfel Banca Centrală din Republica Moldova analizează actele depuse, urmând să ia o decizie.

„Banca Transilvania a solicitat din partea BNM aprobarea achiziției a până la 100% din acțiunile B.C. „Victoriabank" S.A.. Banca Națională analizează actele depuse, urmând să ia o decizie. Ca urmare a achiziției inițiale anunțate a unui pachet de 39% în capitalul social al B.C. „Victoriabank", Banca Transilvania și Banca Europeană de Reconstrucții Dezvoltare (BERD) vor deține împreună pachetul majoritar și vor avea obligația în virtutea legii de a veni cu o ofertă publică de achiziționare a celorlalte acțiuni la această bancă", este menționat într-un răspuns oficial al BNM.

-------------- Amintim că, din 2016, trei cele mai mari bănci din Republica Moldova au rămas cu pachete substanțiale de acțiuni blocate. Ulterior, la aceste bănci a fost instaurată administrare temporară, iar acționarii au fost nevoiți să-și vândă pachetele de acțiuni pe care le dețineau. 

După o lungă perioadă de timp, Banca Transilvania (BT) din România a anunțat că dorește să achiziționeaze un pachet majoritar la Victoriabank, care, la fel, se află sub administrare temporară. Astfel BT a devenit primul investitor străin care și-a anunțat intenția de a cumpăra acțiunile blocate la una dintre cele trei bănci. 

Banca Europeană de Reconstrucții Dezvoltare deține cote substanțiale de acțiuni în cele două bănci comerciale atât la Banca Transilvania, cât și la Victoriabank.