UPDATE (15:16) Reprezentanții Băncii Naționale a României au confirmat pentru Deschide.MD că Banca Transilvania a depus documentele necesare și la București pentru a primi avizul referitor la achiziția a 39% din acțiunile Victoriabank.

Banca Națională a Moldovei a primit pachetul de documente depuse de Banca Transilvania, prin care cere permisiunea de a cumpăra 39% din acțiunile băncii comerciale „Victoriabank”.

Confirmarea vine într-un răspuns oficial al BNM, oferit redacției Deschide.MD. Banca Centrală spune că a primit „cererea pentru achiziționarea cotei substanțiale de până la 100% în capitalul BC „Victoriabank" S.A. și pachetul de documente depus de Banca Transilvania”.

Urmează ca „BNM să analizeze tot setul de documente iar la final să ia o decizie”. Totodată, „BNM salută și încurajează venirea investitorilor strategici în sectorul bancar din Republica Moldova”.

----------------- Amintim că, din 2016, trei cele mai mari bănci din Republica Moldova au rămas cu pachete substanțiale de acțiuni blocate din cauza acționarilor care acționau concertat. Ulterior, la aceste bănci a fost instaurată administrare temporară, iar acționarii cu pricina au fost nevoiți să-și vândă pachetele de acțiuni pe care le dețineau. 

După o lungă perioadă de timp, Banca Transilvania (BT) din România a anunțat că --------------- dorește să achiziționeaze un pachet majoritar la Victoriabank, care, la fel, se află sub administrare temporară. Astfel BT a devenit primul investitor străin care și-a anunțat intenția de a cumpăra acțiunile blocate la una dintre cele trei bănci. 

Banca europeană de reconstrucții Dezvoltare deține cote substanțiale de acțiuni în cele două bănci comerciale atât la Banca Transilvania, cât și la Victoriabank,.