Reprezentatul permanent al FMI în Moldova, Armine Khachatryan, precizează că data ședinței Consiliului de directori executivi la care va fi examinată chestiunea privind memorandumul cu RM, va fi anunțată după implementarea tuturor acțiunilor prioritare. Instituţia mai precizează că nu au avut loc nici un fel de amânări în această privință.

"Pe data de 26 iulie, 2016 misiunea FMI a ajuns la un acord la nivel de personal cu autoritățile Republicii Moldova în privința unui program de reforme economice care poate fi susținută de FMI, pe un termen de 3 ani. Până în prezent, autoritățile Moldovei au progresat semnificativ în realizarea acțiunilor prioritare convenite. Implementarea tuturor acțiunilor prioritare este condiția necesară pentru ca Consiliul de directori executivi ai FMI să ia în considerare aprobarea programului de finanțare. Data ședinței Consiliului de directori executivi va fi anunțată după implementarea tuturor acțiunilor prioritare. Nu au avut loc nici un fel de amânări în această privință.", se arată într-un comunicat al FMI. 

Fostul premier Ion Sturza a scris astăzi pe Facebook că membrii Consiliului Director al FMI nu au discutat programul de colaborare cu Guvernul Republicii Moldova la ultima ședință din 19 octombrie. El consideră că o finanțare din partea acestei organizații internaționale nu va fi acordată pe parcursul acestui an.

"Ce ar însemna aceasta? Republica Moldova rămâne fără finanțare externă în anul curent, e vorba de circa 130 de milioane USD, respectiv, și cu o gaură în buget de trei miliarde de lei. E o sumă uriașă, imposibil de acoperit din resurse interne, împrumuturi bancare. Pensii, salarii, investiții. Incertă este și finanțarea în următorii ani. S-ar putea ca efortul inuman, dar și nelegal de a pune pe spatele oamenilor furtul miliardului (cică, o precondiție a FMI) să fie zadarnic sau, mai bine zis, un joc bine făcut de a ascunde beneficiarii reali ai furtului secolului", scrie Sturza pe contul său de pe Facebook.

Coincidenţă sau nu, dar anunţul lui Sturza a apărut după ce, ieri, doi congresmani americani au scris conducerii FMI să nu dea bani Republicii Moldova până nu se asigură că aceştia nu vor fi primiţi de cei care au furat miliardul.  O copie a scrisorii respective a fost publicată de Andrei Năstase pe Facebook, după ce, anterior, liderul PPDA a avut o întrevedere cu cei doi oficiali americani. 

Despre aceleaşi afirmaţii ale lui Sturza, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu a declarat pentru Deschide.MD că, "fie domnul Sturza devine o persoană foarte rău informată, fie devine o persoană mincinoasă, care încearcă să manipuleze opinia publică, mai ales că o face în context electoral".

Detalii: Andrian Candu: Sturza ori e prost informat, ori e mincinos