Activitatea Agenției Naționale pentru Reglementarea în Energetică se limitează doar la aprobarea tarifului pentru consumatorii finali; alte ocupaţii reprezentanţii instituției se pare că nu au. De această părere este deputatul PSRM, Vladimir Golovatiuc.

În cadrul ședinței de azi a Comisiei economie, buget și finanțe din cadrul Parlamentului a fost prezentată informația cu privire la stabilirea tarifelor pentru energia termică de către ANRE. Directorul ANRE, Octavian Lungu, a declarat că majorarea prețului la energia termică se datorează scumpirii materialelor pentru producerea acesteia. Astfel prețul la gaze naturale a crescut cu peste 16%: de la 4444 lei/1000 m3 în anul 2011 la 5152 lei/1000 m3, în 2016. Totodată, a crescut și prețul la energia electrică: cu 38%. Lungu a adăugat că, în acest context, costul de producere a energiei termice s-a majorat cu 113 lei, ajungând la 836 lei/Gkal.

Instituția pe care o prezentați se numește Agenția pentru Reglementare în Energetică, însă, cu părere de rău, toată activitatea voastră a fost redusă la aprobarea tarifului, ceea ce nu este corect. Trebuie să vă ocupați anume de reglementare și să luați în considerație toți factorii”, a declarat socialistul Vladimir Golovatiuc.

Totodată, deputatul a declarat că ANRE a greșit când a decis să majoreze tariful în condiția în care datoriile față de întreprinderea municipală „Termoelectrica” constituie 450 milioane de lei.

Tariful se majorează pentru a aduce un venit suplimentar întreprinderii. Știm care este situația cetățenilor. Majorarea tarifului poate duce la majorarea sumei datoriilor, iar aceasta nu va îmbunătăți situația financiară la „Termoelectrica”. Sunteți toți deștepți la ANRE. Ați luat în considerare acest fapt?”, a mai spus Golovatiuc.

Octavian Lungu a declarat că instituția are menirea să echilibreze toate interesele: atât ale producătorilor, cât și ale consumatorilor.

Întreprinderea a solicitat un  tarif mult mai mare față de tariful pe care l-am aprobat. Respectiv, noi ținem cont de interesele consumatorilor în măsura pe care putem să o facem. Ce ține de datorii, multe dintre ele sunt istorice, iar datoriile curente nu cresc sau nu sunt atât de mari”, a declarat directorul ANRE.

Democratul Corneliu Dudnic s-a adresat reprezentanților „Termoelectrica” să nu ia ultimii bani de la categoriile vulnerabile, dar să „lucreze” cu cei care au venituri pe măsură.

De exemplu pensionarii, care sunt cea mai vulnerabilă categorie, achită serviciile la timp, pe când cei cu venituri mai mari sunt rau plătitori. Cu aceste categorii trebuie de lucrat”, a declarat el.

Amintim că de la 1 octombrie ANRE a majorat tariful pentru energia termică cu 81 de lei, gigacaloria ajungând la preţul de 1068 lei.