Societatea pe Acțiuni „Aroma”, unul dintre cei mai mari producători de băuturi alcoolice din Republica Moldova, în special DIVIN, va fi inclusă în lista companiilor de importanță vitală pentru economiem, potrivit unei Hotărâri de Guvern care urmează să fie aprobată astăzi în ședința Cabinetului de Miniștri. Deținător al pachetului de acțiuni a S.A. „Aroma” este statul.

În document se mai spune că S.A. „Aroma” are un potențial mare pentru dezvoltarea economiei și anume, achitând în perioada 2014 - 2016 impozite de aproape 20 de milioane de lei. Totodată, compania are datorii enorme față de creditori - peste 158 de milioane de lei, asta chiar dacă în luna aprilie 2017 au fost deja stinse datorii de peste 100 milioane lei. 

Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) susține că în cazul în care societatea va intra în procedura de faliment, Banca de Economii va trebuie să restituie în jur de 50 de milioane lei sau bunurile gajate de către S.A. „Aroma”. De asemenea, ministerul mai spune că în cazul falimentului, compania va prejudicia și sistemul bancar, fiindcă creditorii societății sunt FinComBank și Victoriabank, precum și alți creditori ca Serviciul Fiscal de Stat, Ministerul Finanțelor, Casa Națională de Asigurări Sociale.  Bugetul, în acest caz, va înregistra o pierde în jur de 65 de milioane de lei.

MEI propune mai multe soluții de depășire a acestei crize de la S.A. „Aroma”, și anume gestionarea corectă a stocurilor, deschiderea magazinelor specializate, rembrandingul societății pe acțiuni, dar și contractarea sălilor de petreceri și a organizatorilor de evenimente pentru promovarea produselor „Aroma”.

SA „Aroma” are în portofoliu 69 de denumiri de produse alcoolice. Aceasta folosește 34 de mărci comerciale internaționale, patru desene/modele industriale și două opere de artă plastică.

Vedeți mai jos documentul propus de Ministerul Economiei și Infrastructurii: