Banca Națională a Moldovei (BNM) a sancționat cu aproape jumătate de milion de lei, membrii Comitetului de Direcție ai B.C. „VICTORIABANK” S.A.

Într-un comunicat al BNM este menționat căComitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis aplicarea sancțiunii de amendă față de membrii Comitetului de Direcție ai B.C. „VICTORIABANK” S.A., aflați în funcție în perioada supusă controlului. Suma totală a amenzilor constituie 496 071 lei. De asemenea, membrii Comitetului de Direcție au fost sancționați cu avertisment asupra neadmiterii pe viitor a încălcărilor actelor normative și posibilității de aplicare a unor sancțiuni mai aspre în cazul în care neregulile constatate vor fi comise în mod repetat”.

Decizia a fost luată ca urmare al controlului complex pe teren efectuat la această bancă, în cadrul căruia au fost constatate unele încălcări ale Legii instituțiilor financiare, actelor normative ale BNM și Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.  În special, banca nu a respectat cerințele prudențiale referitoare la activitatea de creditare, reglementările valutare, concentrarea riscurilor, clasificarea activelor etc, mai este menționat în comunicatul BNM. 

Reporterii Deschide.MD au aflat de la surse din domeniul bancar că persoanele sancționate sunt Natalia Politov-Cangaș (fostul președinte al băncii), Corneliu Ghimpu - prim-vicepreședinte al Comitetului de Direcție (CD) al Băncii Comerciale „Victoriabank” S.A., Ludmila Vangheli - vicepreședinte, Elena Goncear - vicepreședinte.