Angajații Serviciul Fiscal de Stat (SFS) au efectuat, în perioada 09 – 11 octombrie curent, 70 de controale în cinci centre comerciale. În urma verificărilor inspectorii fiscali au aplicat amenzi de peste 260 de mii lei, este menționat într-un comunicat de presă al SFS.

Drept rezultat, SFS a înregistrat următoarele abateri: lipsa MCC – 6 cazuri ( suma amenzilor aplicate - 42 000 lei; neutilizarea MCC – 23 cazuri (amenzi - 115 000 lei); existenţa unei sume de mijloace băneşti excedente – 13 cazuri ( amenzi aplicate – 65 000 lei); neprezentarea la prima cerere de documente necesare SFS în timpul controlului – 9 cazuri ( amenzi - 45 000 lei).

Angajați ai SFS vor verifica, în această săptămână, centrele comerciale din capitală și nu doar. În acest context, SFS lansează un apel către persoanele care comercializează diverse produse să se conformeze legislației în vigoare și să activeze în conformitate cu cerințele acesteia.

Pe parcursul primei jumătăți a anului curent, inspectorii fiscali au desfășurat 2572 controale operative, pe teritoriul municipiului Chișinău, în rezultatul abaterilor constate fiind aplicate sancțiuni în valoare de peste 6,5 milioane lei. Printre ilegalități se numără: neutilizarea mașinii de casă și control, desfășurarea activității ilicite de întreprinzător și comercializarea mărfurilor în lipsa documentelor de proveniență a acestora, mai este precizat în comunicatul SFS. 

Reiterăm, că persoanele care nu se vor conforma prevederilor legislației, riscă amendă (pentru încălcări admise la disciplina de casă (art.254), Codul fiscal stabilește sancțiuni de la 5000 până la 7000 lei; pentru comercializarea mărfurilor în lipsa documentelor de proveniență a acestora (art.253 (1), Codul fiscal stabilește sancțiuni de 5000 lei; pentru desfășurarea activității ilicite de întreprinzător, Codul contravențional prevede amendă de până la 4500 lei).