Fondul Monetar Internațional (FMI) prognozează pentru Republica Moldova o creștere economică de 4,0 % pentru anul 2017, cu 0,5% mai puțin decât prognoza în luna aprilie. Totodată, estimările FMI pentru 2018 au rămas neschimbate - 3,7%, potrivit celui mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat astăzi de instituția financiară internațională.

În acest context, Deschide.MD amintește că în luna aprilie Fondul Monetar Internațional a prognozat pentru Republica Moldova o creștere economică de 4,5 % pentru anul 2017, și, potrivit prognozelor FMI de atunci, în 2018 se aștepta o creștere de 3,7.

Totodată, FMI a îmbunătățit estimările privind avansul economiei moldovenești din 2016, de la 4,0% la 4,3%.

În ceea ce privește evoluția prețurilor de consum în R. Moldova în acest an, estimările instituției financiare internaționale au fost revizuite în sus, până la o creștere de 6,5%, peste avansul de 5,5% cât se estima în aprilie, urmând ca ritmul de creștere a prețurilor să încetinească în 2018 până la 5,3%, de la un avans de 5,9% preconizat anterior de FMI.

FMI a modificat și prognoza privind deficitul de cont curent înregistrat de R. Moldova la minus 4% în 2017 (de la 3,8% previzionat în aprilie).

Pe de altă parte, estimările referitoare la rata șomajului în R. Moldova au rămas neschimbate.

------------------- În cadrul aceluiași raport FMI a îmbunătățit prognoza privind ritmul de creștere înregistrat de economia României în 2018, până la 4,4%, față de avansul de 3,4% preconizat în aprilie.

Conform documentului referitor la perspectivele economiei globale, România și Islanda vor consemna în acest an cea mai mare creștere economică din Europa, de 5,5%.

Pe ansamblu, Europa va înregistra o creștere economică de 2,5%, iar Europa Emergentă, regiune unde este inclusă și România, va avea un avans al PIB de 4,5%.