Ministerul Energiei din România a emis pe 15 septembrie autorizaţia de construire a două tronsoane din gazoductul Oneşti-Leţcani, care va fi o conductă adiacentă a gazoductului Iași - Chișinău.

Autorizaţia de construire se referă la două conducte de transport al gazelor naturale: Oneşti-Gherăşti şi Gherăşti-Leţcani. Cele două conducte, cu o lungime totală de 169 kilometri, urmează să fie conectate la gazoductul Iaşi-Ungheni-Chișinău şi vor contribui la consolidarea infrastructurii pentru BRUA, scrie Adevărul.ro

Construcţia efectivă a celor două conducte este estimată să înceapă în 2018, iar intrarea în operare este programată pentru 2019, a informat Ministerul Energiei, precizând că beneficiarul investiţiei este Transgaz, iar costurile proiectului sunt estimate să ajungă la 131,7 milioane de euro, dintre care 47 de milioane de euro vor fi reprezentate de fonduri nerambursabile.

„Dezvoltarea infrastructurii de transport al gazelor naturale în zona de Nord-Est a României (în judeţele Bacău, Neamţ şi Iaşi) va îmbunătăţi aprovizionarea cu gaze a consumatorilor din regiune şi va asigura capacitatea de transport către Republica Moldova”, a comunicat ministerul.

Proiectul are două obiective: în primul rând, construcţia tronsonului Oneşti-Gherăşti (cu o lungime de 104 kilometri) şi realizarea conductei Gherăşti-Leţcani (cu o lungime de 65 kilometri). Pe lângă aceste două conducte, proiectul prevede şi construirea a două staţii de comprimare, la Oneşti (jud. Bacău) şi Gherăşti (jud. Neamţ).

Prin realizarea acestui proiect se completează conductele existente în vederea creşterii capacităţii de transport al gazelor în special în perioada de iarnă.

„Este a doua autorizaţie de construire pe care Ministerul Energiei o emite în acest an: după proiectul BRUA, am reuşit ca prin structura pe care am înfiinţat-o în cadrul ministerului, să asigurăm condiţiile începerii lucrărilor şi la conductele din Nord-Estul României. Realizarea acestui proiect pregăteşte momentul în care România va începe exploatarea rezervelor de gaze din Marea Neagră şi contribuie la consolidarea infrastructurii pentru BRUA. De asemenea, realizarea acestui proiect va crea premizele unei noi pieţe de desfacere a gazelor către Republica Moldova, la un debit de 1,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an. Totodată, noile conducte vor putea asigura o presiune compatibilă cu cea din sistemul de gaze al Republicii Moldova, astfel că, la graniţă va fi asigurată o presiune de 38 bar”, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu.

---------------- Deschide.MD amintește că în luna mai 2017, lucrările la gazoductul Ungheni-Chișinău au fost declarate utilitate publică de interes naţional atât în România cât și în R.Moldova, după ce un proiect de lege, în acest sens, a fost votat în primă lectură de Parlament. În același timp, Executivul de la București a aprobat un proiect de Hotărâre de Guvern al României în care se menționează că „Dezvoltarea capacităţii Sistemului Naţional de Transport în vederea asigurării fluxului de gaze naturale pe direcţia România – Republica Moldova" este „proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale".