Regimul separatist de la Tiraspol a luat o decizie în sensul soluționării crizei valutare din regiune. Pretinsele autorități au adoptat o hotărâre potrivit căreia persoanele fizice pot intra în regiune cu sume nelimitate în valută străină, însă nu pot scoate din autoproclamata republică, fără declarație, sume ce depășesc 1000 de dolari.

DESCHIDE.MD a discutat cu mai mulți experți economici de la Chișinău pentru a înțelege ce i-a făcut pe separatiști să recurgă la această soluție și care va fi impactul pentru regiunea transnistrană, dar și pentru malul drept al Nistrului.

Expertul economic Veceslav Ioniță ne-a explicat că acestă hotărâre este un gest de disperare, deoarece în stânga Nistrului economia a degradat enorm, în special, în ceea ce privește lipsa de valută pe conturile băncii centrale. Totodată, expertul ne-a explicat că decizia în cauză ar putea comporta riscuri, cum ar pătrunde banii murdari și de proveniență dubioasă în regiune.

„În Republica Moldova există politica valutară a țării. Am fost într-o situație foarte strictă în anii '90, dar am ajuns la o liberalizare foarte mare și în prezent putem circula cu suma de 10.000 de euro fără s-o declarăm. Cât privește stânga Nistrului ei se află într-o problemă legată de lipsa de valută pe conturile băncii lor centrale. Există așa un indicator, volumul de valută care îl deține Banca Centrală împărțit la masa monetară. Imaginațivă că într-o zi moldovenii o să dorească să schimbe toți leii în dolari, atunci Banca Națională are atâția dolari ca să dea la toată lumea. Iar în partea stângă a Nistrului lucrurile au degradat enorm, dacă la ei cursul valutar recent era de 11 ruble pentru un dolar acum s-a ridicat la 15 și se așteaptă încă să se ridice, iar cursul real stabilit după masa monetară era de 200 de ruble pentru un dolar. Altfel spus, dacă rubla din stânga Nistrului nu are nicio acoperire valutară, iar leii noștri au o acoperire valutară de 100% la Banca Națională a Moldovei, atunci la ei acoperirea e de câteva procente. De aceea ei au tensiuni mari în acest sens, sunt în căutări disperate de valută. Merg la o astfel de acțiune fără precedent, care comportă și riscuri, pot primi bani murdari, bani cu proviniență dubioasă. Eu cred că acest exercițiu ei îl fac pentru ca să-și rezolve problema lipsei de valută strigentă, dar, totodată, cred că impactul acestei legi va fi nul”, a opinat Veceslav Ioniță.

Roman Chirca, ne-a spus care ar fi fost motivele administrației de la Tiraspol de a permite persoanelor fizice să aducă în regiune sume nelimitate de bani în valută străină, inclusiv cum această hotărâre va încuraja intrările de valută pe direcția de contrabandă.

„Regimul separatist se află într-o situație disperată și lipsă totală de lichidități, asta după abrogarea suportului financiar anual de 150 mln de dolari din Federația Rusă, asta după ce tot mai multe întreprinderi și agenți economici din stânga Nistrului se înregistrează în calitate de agenți economici ai Republicii Moldova. În contextul crizei economice în care se află regiunea de mai mulți ani a generat o situație de neplăți cronice de pensii, astfel ei încearcă să încurajeze intrările de valută inclusiv și pe direcția de contrabandă care va fi facilitată atunci când nimeni nu mai pune întrebări despre

proviniența banilor. Din păcate, la moment avem doar un singur post vamal moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean și există în continuare posibilități atât din R. Moldova cât și din Ucraina de introducere a unui număr important de valută străină. În același timp anumite bănci transnistrene nerecunoscute în sistemul bancar internațional au conturi deschise în băncile din Federația Rusă, ceea ce va impulsiona procesul de spălare a banilor prin regiunea transnistreană”, ne-a explicat Roman Chirca.

 

Un alt expert economic, Sergiu Gaibu ne-a explicat că prin această „hotărâre disperată”, liderii separatiști mizează pe un flux de valută pentru stabilizarea financiară, inclusiv din surse dubioase. Gaibu ne-a mai relatat și despre faptul cum acest flux de valută ar putea aduce prejudicii imense și riscuri de criză pe malul drept al Nistrului

„Eu cred că situația este următoarea: Tiraspolul se confruntă cu dificultăți economice majore, iar una din probleme este stabilitate așa-zisei valute. Prin eliminarea declarării valutei transportate în teritoriul separatist, liderii de la Tiraspol mizează pe un aflux de valută pentru stabilizarea financiară, inclusiv valută provenită din surse mai îndoielnice, Tiraspolul nefiind constrâns de acordurile internaționale de transparență și combatere a

spălării banilor. Acest lucru este cu atât mai posibil deoarece Guvernul RM nu controlează sub nici un fel frontiera cu zona separatistă. Care ar fi efectele asupra Moldovei? Nu este exclus un oarecare reflux de valută în zona respectivă, dar trebuie să recunoaștem că zona separatistă nu reprezintă un obiectiv al investitorilor, chiar și a celor care au obținut venituri din surse îndoilenice. Cert este faptul că lipsa oricărui control asupra mișcării valutei către zona separatistă din partea Guvernului de la Chișinău reprezintă un risc important. În cazul în care unele grupuri de interes doresc destabilizarea situației financiare în Moldova, cu un suport din exterior - această breșă poate fi utilizată pentru crearea unei noi crize financiare și secătuirea Moldovei de valută. În general retorica privind lipsa controlului la Nistru este efectiv masiv în defavoarea economiei moldovenești. Această tactică numită pacifistă și de apropiere, de fapt nu aduc absolut nici un rezultat în soluționarea separatismului, în schimb aduce prejudicii și imense, și riscuri de criză malului drept al Nistrului. Cetățenii de pe malul drept al Nistrului suferă și comportă costuri ale acestei politici extrem de riscante. Obiectivul primordial al guvernului de la Chișinău este să asigure securitatea și bunăstarea cetățenilor teritoriului controlat și de care este direct responsabil”, a spus Sergiu Gaibu.

Potrivit așa numitului comitet vamal de la Tiraspol, anterior, persoanele fizice puteau traversa pretinsul hotar cu cel mult 5000 de dolari SUA fără a-i declara la intrare. Noua prevedere, care presupune „sume nelimitate în valute străine” a fost adoptată la 7 iulie 2017 de către așa-zisul comitet vama al RMN și a intrat în vigoare la data de 11 septembrie 2017.

DESCHIDE.MD a scris că locuitorii din stânga Nistrului sunt nevoiți să apeleze la speculanți pentru a cumpăra valută străină și chiar lei moldovenești, care sunt vânduți cu 30-40% mai scump decât cursul „oficial”.

Valuta a dispărut de la schimburile valutare din Transnistria. O panică adevărată a început pe rețelele de socializare după ce criza valutară din regiune a început să creeze probleme rezidenților din stânga Nistrului, îndeosebi tinerilor care învață la Chișinău. Persoanele care au nevoie de lei moldovenești sau valută străină sunt nevoite astfel să se adreseze la speculanții care vând valută cu 30-40% mai scump decât cursul oficial stabilit de așa-numita bancă de stat din Transnistria.