Producătorii agricoli din Moldova se confruntă cu o lipsă acută de forţă de muncă calificată. Acest lucru este confirmat de studiul „Evaluarea necesităților de competențe ale forței de muncă din agricultura cu valoare înaltă”, realizat de proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM) .

Potrivit studiului, competențele în domeniul gestionării efectelor schimbările climaterice, marketing și promovare sunt printre cele mai solicitate de sectoarele de producere a fructelor, pomușoarelor, strugurilor de masă, legumelor și mierii de albine.

Studiul relevă că întreprinderile agricole duc lipsă de specialiști și forță de muncă calificată în domeniul de pre-producere, prelucrare, dar și în domeniul marketing și vânzări.

În același timp, în programele de învățământ de specialitate nu sunt incluse un șir de subiecte relevante activității agroindustriale, cum ar fi controlul calității, anumite procese tehnologice, mecanisme de asigurare sau elaborarea studiilor de fezabilitate.

Natalia Vrîncean, deținătoarea unei gospodării țărănești, susţine că situația va fi și mai gravă în următorii ani, deoarece astăzi mai sunt specialiști pregătiți acum 30-20 de ani, dar ei îmbătrânesc, iar tinerii refuză să activeze în agricultură.

Potrivit aceluiași studiu, sporește riscul ca instituțiile de învățământ din domeniul agricol să se confrunte în următoarea perioadă cu lipsa de cadre didactice, deoarece tot mai puțini tineri preferă să se dedice activităților didactice în instituțiile de învățământ pentru domeniul agricol.

Specialistul pentru dezvoltarea forței de muncă în cadrul proiectului USAID APM, Oleg Stiopca, a precizat că rezultatele studiului au ajutat la formularea unor propuneri, care, fiind întreprinse, ar putea să contribuie la dezvoltarea competențelor necesare pentru activitatea antreprenorilor agricoli. Printre acestea se numără creșterea capacităților centrelor de excelență, ajustarea curriculei la necesitățile reale ale mediului de afaceri, dar și sporirea atractivității profesiei în domeniul horticol și apicol.

Studiul a fost realizat în perioada lunilor iunie-august 2017 în baza chestionării și discuțiilor desfășurate cu gospodăriile agricole din sectorul horticol și apicol din Republica Moldova, instituțiile de învățământ și instituțiile științifice și reprezentanții asociațiilor de producători agricoli.

Sursa: Infotag