Consiliul Național de Stabilitate Financiară are o nouă componență. La propunerea ministrului Finanțelor, Octavian Armașu, componența consiliului s-a redus până la 5 persoane, în timp ce în executivele precedente din el făceau parte opt demnitari de rang înalt.

Astfel, dacă anterior CNSF era format din primul ministru, ministrul Economiei, ministrul Finanțelor, guvernatorul BNM, șeful CNPF, secretarul general al Guvernului, președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, dar și directorul general al Fondului Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, atunci, la moment, din lista membrilor au fost excluși premierul, secretarul general al Guvernului și reprezentantul Legislativului.

Comitetul Naţional de Stabilitate Financiară (CNSF) a fost creat în anul 2010, însă putem constata că s-a dovedit a fi puţin eficient din punct de vedere al prevenirii şi reglementării crizei bancare. Una din cauze se referă la specificul politic, deoarece o bună parte a membrilor CNSF sunt afiliaţi politic. Experienţa internaţională a demonstrat că elementul cheie al menţinerii stabilităţii financiare constă în comunicarea şi coordonarea strânsă între instituţiile relevante, respectiv activitatea CNSF urmează a fi reformatată în baza modelelor aplicate în diferite ţări europene”, se arată în Nota informativă.

Președintele și vicepreședintele al CNSF vor fi ales cu votul majorității membrilor.