Fondul Monetar Internațional (FMI) are un nou reprezentant în Republica Moldova: Volodymyr Tulin, care o va înlocui pe Armine Khachatryan, a cărei misiune se va încheia în luna august.

Premierul a salutat vizita de astăzi a experţilor, în mod special prezența noului Reprezentant Permanent al FMI în Republica Moldova, Volodymyr Tulin, potrivit unui comunicat de presă emis de Guvern.

Totodată, şeful Executivului a reiterat importanța Memorandumului cu FMI: „Programul cu FMI ne-a ajutat să restabilim încrederea partenerilor străini şi ne vom focusa în continuare pe asigurarea bunei implementări a acestuia”.

În context, au fost trecute în revistă cele mai importante reforme ale Guvernului. A fost discutată, în linii generale, Foaia de parcurs Guvern-Parlament privind agenda de reforme prioritare până la finele acestui an. „Această Foaie de parcurs este un semnal că vom merge mai departe cu agenda de reforme, pe care le facem nu pentru FMI, UE, dar pentru cetăţenii Republicii Moldova”, a accentuat Pavel Filip.

La rândul său, şeful Misiunii FMI, Ben Kelmanson, a salutat acțiunile Guvernului de promovare a reformelor în beneficiul cetăţenilor ţării. Oficialul a spus că scopul acestei vizite este de a se informa despre situația macroeconomică și a discuta politica bugetar-fiscală şi monetară, precum și alte politici relevante, în anticiparea celei de-a doua evaluări a programului, preconizată pentru toamna anului curent.

La finalul întrevederii, prim-ministrul a exprimat toată deschiderea pentru cooperarea cu Misiunea FMI şi a evocat angajamentul instituțiilor vizate de a conlucra și a oferi informațiile necesare experţilor. „Vom întreprinde toate acţiunile necesare, astfel ca în toamnă să avem o Misiune FMI de succes”, a conchis Pavel Filip.

În perioada 17-21 iulie, o misiune a Fondului Monetar Internațional se va afla la Chișinău. Astfel de vizite de lucru în afara ciclului standard de evaluări de program fac parte din practica uzuală a organizației financiare internaționale când este vorba de țările ce au programe susținute de FMI.

Volodymyr Tulin este un economist al FMI, care a lucrat în departamentul Asia și Pacific, unde este responsabil de India. A lucrat anterior în Sri Lanka, Mexic, Statele Unite ale Americii și a fost responsabil pentru diverse probleme financiare și transnaționale, având o serie de publicații în chestiuni macro-politice internaționale. Interesele sale de cercetare includ dinamica inflației, creșterea și inegalitatea și fluxurile de capital.