Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis cu vot unanim să mențină rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 6,00 la sută anual, anunță serviciul de presă al BNM. Totodată, rămân neschimbate ratele la creditele și depozitele overnight la nivelul de 8,00 la sută anual, respectiv 4,00 la sută anual, precum și norma rezervelor obligatorii atât în lei, cât și în valută.

Potrivit băncii centrale, decizia vine să încurajeze consumul și să echilibreze economia națională, mai ales că noile informații macroeconomice confirmă validitatea ultimei prognoze a BNM, inclusiv tendința de scădere a inflației.

Atenuarea prețurilor de consum, tendința anticipată de diminuare a acestora, precum și scăderea în continuare a ratelor dobânzilor vor susține economia, precizează responsabilii din cadrul BNM.

Acest cadru creează premise ca la următoarea ședință de politică monetară, Banca Națională a Moldovei să diminueze în continuare rata de bază”, se arată în comunicat.

Totuși, menționează BNM, decizia va depinde de evoluțiile economiei globale, precum și cele din mediul intern: volumul ajutorului financiar al statului pentru perioada rece a anului, dinamica tarifelor la gazele naturale, energia electrică și agentul termic, dinamica ratelor dobânzilor, precum și volumul creditelor acordate. Totodată, vor fi luate în calcul și deciziile privind rectificarea bugetului de stat pentru anul 2023 și trasarea orientărilor pentru anul 2024.

Banca Națională va continua să monitorizeze situația macroeconomică internă și cea externă și, la necesitate, va veni cu măsurile de rigoare, care să readucă și să mențină inflația în țintă. De asemenea, decizia BNM, fiind însoțită de măsurile altor autorități, vor impulsiona dezvoltarea și creșterea economică”, susțin responsabilii din cadrul băncii centrale.

Decizia integrală de astăzi poate fi accesată AICI.