Timp de două zile, pe 13 și 14 iunie, Moldova va găzdui în premieră o reuniune a marilor producători şi furnizori din industria constructoare de maşini în cadrul „Moldova Automotive Days 2017”. Ministrul economiei Octavian Calmâc a declarat în cadrul unei conferințe de presă că evenimentul va oferi cadrul potrivit pentru facilitarea parteneriatelor de afaceri dintre cei mai mari producători internaționali din industria de automotive şi furnizorii locali, transmite IPN.

Ministrul Economiei a spus că industria auto din Republica Moldova renaşte, devenind tot mai competitivă atât pe piaţa regională, cât şi cea internațională. În ultimii cinci ani, în acest sector se înregistrează o creştere semnificativă a volumului exportului. Astfel, dacă în 2012 volumul componentelor auto exportate a constituit 137 de milioane de euro, atunci în 2016 această cifră a ajuns la peste 356 de milioane de milioane de euro.

Octavian Calmîc a mai spus că industria auto este un sector cu potențial mare în acest moment. Avem loc pentru mai multe companii în Zonele Economice Libere, care au un regim vamal şi fiscal destul de atractiv. O bună parte de companii care şi-au deschis afacerile anterior sunt în faza de extindere a producerii. Republica Moldova este o destinație bună pentru investiții, iar potențialul de dezvoltare a acestei industrii este infinit.

Directorul Organizației pentru Atragerea Investițiilor şi Promovarea Exportului din Moldova (MIEPO), Vitalie Zaharia, a spus că la „Moldova Automotive Days 2017” şi-au confirmat participarea 45 de investitori din ţări precum Germania, Japonia, Italia, SUA etc. şi 72 de companii locale. Participanții vor avea posibilitatea să afle cum pot să încheie parteneriate cu companiile membre a două cele mai importante asociații de ramură germane, dar şi cum pot deveni furnizorii producătorului mondial de componente pentru automobile MAGNA. Concomitent, va avea loc un târg al locurilor de cariere pentru absolvenții facultăților inginerești, la care îşi vor prezenta ofertele de angajare 15 companii auto din Republica Moldova.

Pe 14 iunie vor fi organizate vizite ale investitorilor străini la Zonele Economice Libere, în care sunt dislocate fabrici de componente auto.

Sursa: IPN