Directorul SA Energocom, Victor Bânzari, a anunțat despre startul achizițiilor de gaze naturale de la două companii noi. Este vorba despre compania grecească „DEPA COMMERCIAL” S.A. și o altă companie, care dorește să rămână secretă.

Energocom a finalizat prima licitație de achiziții de gaze pentru această vară. Azi dimineața a avut loc o ședință a Consiliului de Administrare pentru a ne pregăti pentru sezonul rece. Au fost contractate 2 companii. Unele lucruri le putem divulga, altele nu, pentru că sunt chestiuni ce țin de relațiile de comerț”, a declarat Victor Bânzari, în cadrul unei conferițe de presă.

Potrivit demnitarului, „DEPA COMMERCIAL” este o companie grecească, atrasă datorită deplasării ministrului Energiei, Victor Parlicov, la Atena. Formula de preț oferită de această companie e legată de: prețul de referință al TTF plus un coeficient de transport spre R. Moldova.

Șeful Energocom a mai spus că cealaltă companie, la fel a venit cu o ofertă bună, dar nu dorește să-i fie divulgat numele din motive de securitate.

„Este o companie serioasă și a oferit un preț foarte aproape de așteptările noastre. Prețurile sunt legate de bursă, iar gazele vor fi transportate până la hotarele Republicii Moldova. Unele cantități vor fi depozitate în Ucraina. Noi nu putem divulga numele, cantitatea și prețul, pentru că acea companie nu vrea să se expună riscului cu privire la livrarea gazelor”, a mai menționat Victor Bânzari.

Demnitarul a spus că aceste cantități vor fi utilizate pentru consumul curent al populației și posibil o foarte mică cantitate va putea fi depozitată. El a specificat că în prezent R. Moldova are circa 100 mln. de metri cubi de gaze ținute în depozitele din Ucraina și România, iar ultima achiziție de gaze a fost efectuată pe 19 ianuarie.