Noul tarif la gaze naturale pentru consumatorii finali, care urmează a fi aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, ar urma să fie în jur de 19 lei/m3, în timp ce S.A. „Energocom” a prezentat prognoza prețurilor ce permite micșorarea tarifului până la circa 15 lei/m3. Informația a fost prezentată de către membrul consiliului de administrație al S.A. „Energocom”, Alexandru Slusari.

Prețul mediu de achiziționare a gazelor, oferit de către Energocom pentru Moldovagaz permite micșorarea de două ori a tarifului pentru consumători finali. Dar din căte înțeleg, concernul afiliat Gazpromului mai are de recuperat devierile financiare și va propune un tarif în jur de 19 lei cu TVA”, a scris el.

Amintim că S.A. „Energocom” a expediat vineri, 2 iunie, companiei „Moldovagaz” scrisoarea cu prognoza prețurilor de vânzare a gazelor naturale pentru perioada iunie-decembrie 2023.

Conform deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, după recepționarea prognozei prețurilor, Moldovagaz are la dispoziție două zile lucrătoare pentru a prezenta la ANRE cererea privind ajustarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale. Ulterior, în termen de trei zile lucrătoare, Agenția este obligată să aprobe noul tarif.

Deschide și: Gazul s-ar putea ieftini chiar de săptămâna viitoare. Energocom a expediat către Moldovagaz prognoza prețurilor

De precizat că, la moment, consumatorii casnici achită 29,27 lei pentru un metru cub de gaze.