Republica Moldova a fost promovată în calitate de stat membru în Comitetul turism și competitivitate (2023-2027). În cadrul alegerilor în organele statutare ale Organizației Mondiale a Turismului (OMT), Moldova a obținut 23 de voturi, transmite IPN.

Competitivitatea este un element important pentru strategia de promovare a Republicii Moldova ca destinație turistică”, se menționează într-un comunicat de presă al Ministerului Culturii.

Ministerul susține că aderarea la această structură va aduce numeroase beneficii pentru industria turismului din Moldova. Activitatea în cadrul comitetului va ajuta la identificarea strategiilor și inițiativelor eficiente pentru ca Moldova să-și promoveze oferta turistică națională, să atragă investiții și să ofere servicii turistice de calitate.

Alegerile au avut loc în cadrul celei de-a 68-a reuniuni a Comisiei pentru Europa a Organizației Mondiale a Turismului, care a avut loc în perioada 31 mai – 2 iunie în Sofia, Bulgaria. În cadrul reuniunii s-a discutat că turismul internațional este pe cale să revină la nivelurile pre-pandemie.

Astfel, conform datelor prezentate de UNWTO, 235 de milioane de turiști au călătorit internațional în primele trei luni, mai mult decât dublu față de aceeași perioadă a anului 2022.

Totodată, Europa a atins în proporție de 90% nivelul pre-pandemie în ceea ce privește numărul de turiști, statistică favorizată de cererea puternică pe plan regional.

Cea de-a 69-a reuniune a Comisiei pentru Europa a UNWTO va avea loc, în 2024, în Albania.