Uniunea Europeană intenționează să elimine tarifele roaming pentru cele șase țări membre ale Parteneriatului Estic, a declarat șeful Serviciului European de Acțiune Externă Boris Yaroshevich, responsabil pentru direcția Parteneriatului Estic, cooperarea regională și OSCE, transmite portalul de știri din Georgia – Agenda.ge.

„Dacă călătoriți în țările Parteneriatului estic sau din aceste țări în UE, tarifele roaming sunt prea mari. Tarifele roaming se anulează în UE, iar acum ne propunem să facem același lucru și pentru cele șase țări (ale Parteneriatului Estic)“ – a spus Yaroshevich, scrie Pagina de Rusia

Potrivit oficalului, tarifele roaming vor fi coordonate cu operatorii de telefonie mobilă, dar „ele vor fi scăzute și la prețuri accesibile pentru toată lumea“.

Punerea în aplicare integrală a inițiativei ar fi posibila nu mai devreme de 2020, a declarat Yaroshevich.

Spre deosebire de UE, unde operatorii de telefonie mobila din țările membre sunt obligați să pună în aplicare deciziile instituțiilor europene, astfel de decizii nu sunt obligatorii pentru țările Parteneriatului Estic. Prin urmare, pentru eliminarea tarifelor roaming în afara UE, Burxelles va trebui să aiba acorduri bilaterale cu fiecare dintre țările Parteneriatului Estic.

La sfârșitul lunii aprilie a acestui an, Consiliul UE a adoptat actul legislativ final care anuleaza  roaming în Uniunea Europeană începand cu data de 15 iunie.

Parteneriatul Estic este un acord de asociere pe care Uniunea Europeană l-a încheiat cu Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Belarus.