Decizia Băncii Naționale a Moldovei de ieri de a menține la același nivel rata de bază la politica monetară este un lucru făcut cu precauție chiar dacă parametrii macroeconomici permit scăderea ratei de bază.

De această părere sunt experții Roman Chircă, Sergiu Gaibu și Sveatoslav Mihalache care menționează că BNM oricum va trebui să purceadă la relaxarea politicii monetare.

„Toate datele demonstrează că situația se îndreaptă spre ținta BNM însă există riscuri de apropiere la pragul de jos al inflației de 3,5. Deblocarea finanțărilor din partea partenerilor externi va avea totuși un impact asupra factorilor inflaționiști însă nu va fi unul semnificativ păstrând însă tendința de atingere a acestui prag inflaționist de jos. Acest ajutor va deprecia treptat dar nesemnificativ moneda națională. Cred că BNM va reurge la relaxarea politicii monetare prin dimiunarea ratei de bază în viitorul apropiat", este de părere doctorul în economie Sveatoslav Mihalache.

Sergiu Gaibu este de părere că parametrii macroeconomici permit scăderea ratei de bază, însă BNM prin decizia pe care a luat-o ieri ia măsuri de siguranță.

„Cred că este o decizie cu precauție sporită pentru că parametrii macroeconomici permit scăderea ratei de bază. Însă această decizie luată de BNM vine înaintea sezoanelor de toamnă și de iarnă și se pregătește pentru creșterea necesităților de lei. BNM probabil intenționează să-și completeze rezervele valutare".

Roman Chircă consideră că BNM nu simte conjuntura potrivită de a micșora această rată pentru a evita un surplus de lichidăți.

„BNM probabil nu simte conjuntura potrivită de a micșora această rată pentru a evita un surplus de lichidăți. Decizia de ieri a fost luată pentru a nu impulsiona inflația și pentru a face presiuni pe valuta națională. Dacă parametrii macroeconomici vor continua în același ritm atunci este evidentă coborârea ratei de bază", a menționat Roman Chircă.

Amintim că ieri Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei, a decis să mențină rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 10.0 la sută anual.